Contador wint laatste bergrit en verzekert zich van winst Vuelta

Contador met de rode leiderstrui. Hij heeft zich door zijn overwinning van vandaag verzekerd van de eindzege in de Vuelta. Foto AFP / Jaime Reina

Alberto Contador is zo goed als zeker van de eindzege in de Vuelta. De Spaanse klimmer en leider in het algemeen klassement won vanmiddag de laatste zware bergetappe uit de ronde. Contador vergrootte zijn voorsprong op zijn concurrenten en moet morgen alleen op z’n fiets blijven zitten om de Vuelta te winnen.

Contador bleef in de slotfase van de twintigste etappe, die ging van Santo Estevo naar Puerto de Ancares, alleen over met zijn belangrijkste rivaal, de Brit Chris Froome. Die wist hij echter vlak voor de finish af te schudden, waardoor hij nog zestien seconden tijdwinst op Froome pakte. Morgen kunnen geen grote verschillen meer gemaakt worden in een korte individuele tijdrit over tien kilometer.

Poels weer betrokken bij aanval

Wout Poels was opnieuw betrokken bij de aanval van de dag. Met drie medevluchters kreeg de Omega Pharma-Quick-Step-renner bijna elf minuten voorsprong. Op de voorlaatste van vier klimmetjes was de Limburger echter de eerste die zich terug liet zakken. Op de slotklim was Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) de laatste van de vluchters die door de favorieten werd teruggepakt.

De Sky-ploeg had al veel werk verricht om de ontsnapping binnen bereik te houden en het was dan ook logisch dat Froome op de slotklim een poging zou doen om tijd terug te pakken. De Engelsman zag echter eerst Joaquim Rodriguez (Katjoesja) wegspringen.

Froome zorgde daarachter voor de versnellingen die Fabio Aru (Astana) en Valverde de kop kostten. Samen met Contador haalde hij Rodriguez terug en de twee reden samen de Puerto de Ancares op. In de laatste kilometer counterde Contador een aanval van Froome en ging hij solo naar de streep om zijn rode trui steviger om de schouders te krijgen.

Marge Contador nu ruim anderhalve minuut

In het klassement heeft Contador nu 1.37 minuten voorsprong op Froome. Valverde geeft als nummer drie 2.35 minuten toe. Wilco Kelderman (Belkin) is op de veertiende plaats de beste Nederlander met een achterstand van 25.36 minuten. Morgen staat er alleen nog een 9,7 kilometer lange tijdrit in de straten van Santiago de Compostela op het programma.

Het algemeen klassement via de NOS:

Twitter avatar NOSsport NOS Sport De toptien in de Vuelta. Met nog een tijdrit te gaan lijkt de zege voor Contador zeker. http://t.co/vFmV0dPtMr http://t.co/YEtVf4yLhT

Het verslag van de etappe is afkomstig van persbureau Novum.

    • Pim van den Dool