Dat mini-implantaten beter zijn voor het gebit is maar de vraag

In het artikel Buitenboordbeugel kan weer verdwijnen (Wetenschapspagina, 8 september) schrijft de auteur dat het idee om een extern vast punt voor de binnenbeugel te creëren al uit de jaren dertig van de vorige eeuw stamt. De buitenboordbeugel is echter veel ouder. Al in 1880 beschrijft de Amerikaanse orthodontische pionier Norman Kingsley in een tekstboek een dergelijke beugel.

De conclusie dat mini-implantaten hun werk beter doen dan een buitenboordbeugel is gebaseerd op een vorige maand gepubliceerd Cochrane-review. De wetenschappelijke kwaliteit van de daarin beoordeelde artikelen wordt door de reviewers als matig tot laag gekwalificeerd. De conclusie verdient dan ook enige nuancering en het blijft mijns inziens vooralsnog de vraag of de buitenboordbeugel in alle gevallen definitief helemaal kan verdwijnen.

    • Hayé Remmelink