AKO-lijst vestigt aandacht op nieuwe generatie

Gevestigde namen als Herman Koch, Hafid Bouazza en Jan Siebelink vielen af voor de AKO-literatuurprijs. De jury had ook oog voor jongere schrijvers.

De jury van de AKO Literatuurprijs heeft jonge schrijvers naar voren geschoven op de tiplijst van 25 titels, die vrijdagavond bekend werd gemaakt. Tot de kanshebbers van de prijs behoren Merijn de Boer (De nacht) en de debutanten Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan) en Anne Eekhout (Dogma). Ook een nog relatief onbekende auteur als Walter van den Berg (Van dode mannen win je niet) haalde de zogenaamde ‘Tiplijst’.

De keuze voor relatief jonge schrijvers – Eekhout, De Boer en Polak werden geboren in de jaren tachtig – sluit aan bij de grote hoeveelheid aandacht dat het tijdschrift Das Magazin weet te trekken voor auteurs van de nieuwe generatie, die zich niet alleen voedt met de literatuur uit het verleden, maar veelal met hedendaagse Amerikaanse boeken en televisieseries. Eekhout, De Boer en Polak werden (samen met de nu niet gekozen Niña Weijers) vorige maand in deze krant aangeduid als ‘De nieuwe estheten’.

Of de jongeren ook dadelijk in aanmerking komen voor de prijs, valt nog te bezien. In het gezelschap van 25 zitten drie schrijvers die een halfjaar geleden al op de shortlist van de Librisprijs stonden (Stefan Hertmans, Marente de Moor en Tom Lanoye), terwijl ook Arnon Grunberg, Wessel te Gussinklo, Jan van Mersbergen en oud-winnaar Peter Terrin nog in de race zijn. Dat geldt ook voor Arie Storm. De door oud-politicus Job Cohen geleide jury vond bovendien plaats voor oudgedienden als Frans Pointl (De laatste kamer), Remco Campert (Hotel du Nord) en K. Schippers (het mooie herinneringsboek Voor jou).

Zo vielen veel gevestigde namen meteen bij de eerste schifting buiten de boot, onder wie Erwin Mortier, Jan Siebelink, Arthur Japin, Robert Anker en Tomas Lieske. Ook Herman Koch, Hafid Bouazza, Franca Treur en de roman van Kristien Hemmerechts over de ex-vrouw van Marc Dutroux konden de jury onvoldoende bekoren.

De keuze voor de (elf) non-fictietitels op de lijst is relatief conventioneel, met gerespecteerde essayisten (Maarten Asscher, Tijs Goldschmidt, Arjen Mulder), twee biografen (Jeroen Koch over Willem I en het eerste deel van de Hermansbiografie van Willem Otterspeer) en veelbesproken titels van Peter Vermeersch (Ex), Frank Westerman (Stikvallei) en Eric Mins boek over Brussel. Tussen deel 2 en 3 van Guus Kuijers hervertelling van de Bijbel kon kennelijk niet gekozen worden: beide staan op de lijst.

De zes nominaties voor de prijs worden over twee weken bekend gemaakt, de prijsuitreiking is op donderdag 13 november, tijdens het festival Crossing Border in Den Haag. De winnaar krijgt 50 duizend euro.

    • Arjen Fortuin