Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Pistorius: dood door schuld

Een Zuid-Afrikaanse rechter heeft paralympisch kampioen Oscar Pistorius vrijgesproken van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De rechter heeft hem wel schuldig bevonden aan dood door schuld. Pistorius vuurde begin 2013 vier kogels af op de gesloten toiletdeur waarachter Steenkamp zich bevond.

Ook acht de rechter hem schuldig aan nalatigheid in een ander incident, toen hij een pistool van een kennis afvuurde in een vol restaurant. Ze sprak hem vrij van nog twee aanklachten: verboden wapenbezit en het afvuren van een pistool door het open dak van een rijdende auto.

Rond het middaguur was onduidelijk wat dit betekent voor de straf. Op dood door schuld staat een maximale gevangenisstraf van 15 jaar. Het OM gaat waarschijnlijk in beroep.