Nederlandse ouders zijn niet zo scheutig

Vrijdag zakgelddag, althans in veel gezinnen. ING onderzocht deze week hoe gul Nederlandse ouders zijn in verhouding tot ouders in andere Europese landen. De conclusie volgens de ranglijst: niet erg genereus. Nederlandse kinderen staan op plaats 11 op de ranglijst van landen met het gemiddeld hoogste zakgeld. Kinderen in Italië, Frankrijk en Spanje krijgen het meest.

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) krijgt ongeveer 82 procent van de kinderen van 8 en 9 jaar zakgeld, bij middelbare scholieren is dat 88 procent. Uit het ING-onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren van 15 en ouder er het beste vanaf komen, Europees gezien. Ze staan op plaats acht, met 12,50 euro per week. Dat is wel nog ruim onder het Europese gemiddelde van 20 euro per week voor die leeftijdsgroep. Jonge kinderen staan veel lager op de ranglijst. Zo krijgen kinderen van 10 tot 15 jaar gemiddeld 5 euro, terwijl het Europese gemiddelde 9,50 euro is. Kinderen tussen de 5 en 10 jaar krijgen gemiddeld 1,50 euro zakgeld.

Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen die zakgeld krijgen, later beter met geld omgaan. Volwassenen die als kind zakgeld ontvingen, staan minder vaak rood en leggen vaker geld opzij. Ian Bright, senior-econoom bij ING Groep: „Kinderen een vorm van financiële controle geven kan een manier zijn om hen de waarde van het geld bij te brengen en hen te helpen basisvaardigheden op het gebied van budgettering op te bouwen.”

ING is niet de enige bank die het belang van zakgeld benadrukt, de Rabobank doet hetzelfde. Maar het ook het NIBUD zegt al langer dat zakgeld een goede manier is om te oefenen voor later. Bij kinderen vanaf zes jaar heeft het nut om zakgeld te geven.

Ten slotte geldt – zoals vaker in de opvoeding – dat consequent zijn het beste werkt. Het NIBUD: „Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.”

    • Camil Driessen