Nieuwe sancties VS tegen Rusland, willen bufferzone in Oekraïne

Foto ANP/EPA/Sergei Ilnitsky

De Verenigde Staten hebben een nieuwe reeks sancties afgekondigd tegen Rusland. De toegang van Russische banken tot de Amerikaanse kapitaalmarkt wordt beperkt, en daarnaast krijgen de defensie- en oliesector te maken met nieuwe restricties.

Eerder vandaag kondigde de EU ook al een aantal nieuwe maatregelen aan tegen Rusland, die gericht zijn tegen de financiële sector. De maatregelen zijn ingesteld wegens de rol van Rusland in het conflict in het oosten van Oekraïne.

Bufferzone kan sancties voorkomen

Amerikaanse burgers en bedrijven mogen geen geld meer lenen aan zes Russische banken, waaronder Sberbank, de grootste bank van Rusland. Daarmee wordt deze bedrijven de toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkt ontzegd.

De sancties in de energiesector zijn gericht tegen vijf energiemaatschappijen. De maatregelen moeten de winning van schaliegas en grondstoffen in het arctische gebied stoppen, aldus de woordvoerder. Ook diepzeeboringen moeten onmogelijk worden gemaakt. Onder andere Gazprom en Lukoil worden zo getroffen.

Volgens een Amerikaanse functionaris tegenover Reuters is niet bewezen dat Rusland daadwerkelijke stappen heeft genomen om de destabilisatie van Oost-Oekraïne tegen te houden. De VS eisen een volledige terugtrekking van Russische troepen uit Oekraïne en de instelling van een bufferzone bij de grens. In dat geval kunnen de sancties worden teruggedraaid.

Associatieverdrag Oekraïne later van kracht

De Europees Commissaris voor Handel Karel de Gucht heeft vandaag bekendgemaakt dat het associatieverdrag met Oekraïne pas eind 2015 in zal gaan. De planning was aanvankelijk om het verdrag al op 1 november in te laten gaan. De aankondiging volgt op gesprekken tussen de EU, Oekraïne en Rusland.

Vanuit Rusland is altijd veel verzet geweest tegen het verdrag. President Viktor Janoekovitsj kapte vorig jaar op het laatste moment het associatieverdrag met de EU af, wat leidde tot massale protesten en uiteindelijk diens vertrek. Rusland schermde met invoertarieven op producten uit Oekraïne, maar die lijken door de deal van vandaag niet door te gaan.

    • Philippus Zandstra