Kerry: Iran is niet welkom op conferentie over Islamitische Staat

John Kerry tijdens zijn onaangekondigde bezoek aan Irak, twee dagen geleden.
John Kerry tijdens zijn onaangekondigde bezoek aan Irak, twee dagen geleden. Foto ANP/EPA/Thaier Al-Sudani

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vindt het ‘niet gepast’ als Iran meedoet aan de internationale conferentie over Irak, komende week in Parijs. Eerder nog gaf gastland Frankrijk aan dat Iran welkom is.

Op de conferentie komende maandag zullen zowel Arabische als westerse landen in conclaaf gaan over de problemen in Irak, waar op dit moment Islamitische Staat een enorme bedreiging vormt voor de stabiliteit van het land. De conferentie is een initiatief van de Franse president Francois Hollande en diens ambtsgenoot Fuad Masum van Irak.

Update 22.57: Amerikaanse overheidsfunctionarissen melden tegenover AP dat begin volgende week het aantal luchtaanvallen op IS in Irak worden opgeschroefd. Er zal een groter gebied worden bestreken. Mogelijk zullen leiders van IS de doelwitten zijn. Ook zijn er vluchten boven Syrië aangekondigd, maar die zijn enkel gericht op het verzamelen van informatie die in de toekomst kan worden gebruikt voor luchtaanvallen op IS in Syrië.

VS blijven in contact met Iran

Frankrijk liet eerder weten dat deelname van Iran aan de conferentie van belang is om IS ‘te vermorzelen’. Een Franse functionaris die betrokken is bij de organisatie zei tegenover AP dat er bijna een consensus is over Iraanse deelname. Volgens Kerry is Iran echter niet welkom op de bijeenkomst:

“Dat zou niet gepast zijn, gezien de acties van Iran in Syrië.”

Iran is een bondgenoot van de Syrische president Assad. De VS en het Westen steunen de gematigde rebellen in Syrië, die al drie jaar lang tegen het regime van Assad strijden. Wel blijven de VS in contact staan met Iran, aldus Kerry.

De Amerikaanse minister zegt verder dat het de VS zal lukken om een brede coalitie tegen IS te vormen, met zowel landen uit het westen als uit het Midden-Oosten. Over welke rol de individuele landen zullen spelen, wilde Kerry nog geen uitspraken doen, alleen dat Frankrijk reeds heeft aangegeven om ook in te grijpen in Irak, desnoods met geweld.

Nederlands planningsteam naar VS

Namens Nederland zal minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aan de conferentie deelnemen om te zien welke bijdrage Nederland kan leveren aan de strijd tegen IS. De minister tegenover Novum:

“Het doel is stabiliteit in Irak en de regio tot stand te helpen brengen. Daarvoor is het noodzakelijk IS keihard te bestrijden.”

Dit weekend reist al een Nederland planningsteam af naar de VS om te praten over acties tegen IS.