Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Vrijdag is zakgelddag, en het is feest in faillissementland

blank yellow adhesive note on white background with shadow
blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is wat je vandaag moet weten.

Apple presenteerde deze week de Apple Watch en die heeft een bijzonder Brabants randje. Het leren bandje wordt geproduceerd door een bedrijf uit Dongen.

Vanochtend presenteert het CBS faillissementscijfers. Vorig jaar was het slechtste jaar sinds 1951, maar vorige maand stond het aantal faillissementen op het laagste punt in drie jaar. Opeens scoort Nederland ook Europees gezien goed.

Vrijdag zakgelddag. Nederlandse ouders zijn Europees gezien niet bepaald scheutig, blijkt uit onderzoek.

Poldernieuws

Na een jaar vol schandalen wordt KPMG streng. Geen hoge bonussen, geen perverse prikkels, geen snel geld voor topaccountants. Dat schrijft De Telegraaf.

Verrassing. Er is voor Prinsjesdag informatie uitgelekt. De werkloosheid daalt, de economie groeit licht en het begrotingstekort bedraagt 2,2 procent, aldus de NOS.

Economen zijn beïnvloedbaar. Daar schrijft Follow the Money over. Net als normale mensen laten zij zich ook leiden door zakelijke belangen.

While you were sleeping… in the US

Niemand let meer het American football zelf. Amerika is in beslag genomen door een schandaal rond een topspeler die zijn verloofde mishandelde. Sportcolumnisten vinden dat de directeur van de competitie weg moet. Of zijn de financiële belangen te groot?

Ooit moest je er wel heen voor dat ene kabeltje of plugje. Maar in het online-tijdperk is er voor RadioShack geen plek meer, meldt CBS.

Nu hebben hackers weer vijf miljoen gmail-adressen met wachtwoorden openbaar gemaakt. Geen paniek, roept Google.

While you were sleeping… in Asia

Nog even doorzeuren over die iPhone. Om succesvol te zijn moet Apple het goed doen in Azië. Maar dat ligt niet helemaal voor de hand, aldus Nikkei Asian Review.

De aanslag op MH17 is ook het gevolg van warrig gedrag van internationale luchtvaartinstanties, schrijft de Maleisische premier Najib Razak in een opiniestuk in de Financial Times.

Oude tijden herleven op de Amsterdamse huizenmarkt. Maar in Australië gaat het nog veel harder. Stevent het land op een crisis af, vraagt de Sydney Morning Herald zich af.

NRC Q’s citaat van de dag

“Bankruptcy is a legal proceeding in which you put your money in your pants pocket and give your coat to your creditors” - Joey Adams, Amerikaanse komiek (1911-1999)

Veel succes vandaag. Heb je nieuws, commentaar of een Penny-rekening? Mail ons op nrcq@nrc.nl. Volg ons op Twitter en Facebook voor updates.

Op vrijdag 12 september 2014