Dijsselbloem: het gaat wat beter, de economie herstelt zich

Foto ANP / Remko de Waal

Het gaat wat beter met Nederland: de economie herstelt zich langzaam. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) in het voorwoord van de Miljoenennota 2015, zo bevestigen bronnen aan NRC, naar aanleiding van een publicatie van RTL Nieuws.

Update 20.37: de cijfers over de koopkracht kloppen, zo twittert het Centraal Planbureau:

Twitter avatar centraalpb Centraal Planbureau CPB bevestigt juistheid koopkrachtcijfers @rtlnieuwsnl. Verder geen commentaar #mev2015 #begroting 2015

Dijsselbloem schrijft:

Wie de cijfers in deze Miljoenennota 2015 bekijkt, ziet dat het met Nederland weer wat beter gaat. De economie herstelt zich voorzichtig, nadat we de afgelopen jaren veel tegenslagen te verduren kregen. Maar nog niet alle burgers en bedrijven zien dat volgend jaar al terug in hun portemonnee.

Het herstel van de economie is nog broos en gevoelig voor internationale ontwikkelingen. Dat sterkt het kabinet in de overtuiging dat het vast moet houden aan de in 2012 ingezette koers van overheidsfinanciën op orde brengen, eerlijk delen en hervormen om de economie te laten groeien.

Het is duidelijk dat er vooruitgang is geboekt door soms pijnlijke maatregelen. De export en bedrijfsinvesteringen nemen toe en de huizenmarkt herstelt zich. Ook de overheidsfinanciën zijn in rustiger vaarwater gekomen. Dat zijn goede ontwikkelingen, maar het is nog niet genoeg om de zorgen van mensen over werk en inkomen weg te nemen. De economie zal harder moeten groeien en de werkloosheid verder moeten dalen. Daar zet het kabinet in 2015 op in. De tegenwind zal dan wat zijn gaan liggen; er is nog een lange weg te gaan.

Minister van Financiën,

Jeroen Dijsselbloem

Ook heeft RTL de hand weten te leggen op de totale inkomsten en uitgaven van het Rijk in 2015. Daaruit blijkt dat er volgend jaar 12,8 miljard euro meer wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt.

‘Iedereen gaat er gemiddeld op vooruit’

Eerder vandaag publiceerde RTL Nieuws ook de naar verluidt nieuwe Macro-Economische Verkenningen (MEV). Deze worden aanstaande dinsdag op Prinsjesdag gepresenteerd en zijn vandaag vertrouwelijk aan de Tweede Kamer overhandigd.

Volgens RTL gaan mensen met een inkomen tot 2.600 euro per maand er 0,50 procent op vooruit. Mensen een inkomen tussen de 2.600 en 5.200 gaan iets minder op vooruit, namelijk 0,25. Mensen met een inkomen tussen de 5.200 en 7.500 euro per maand gaan er 0,75 procent op vooruit; hetzelfde geldt voor mensen met een inkomen daarboven.

Het overzicht volgens RTL Nieuws:

  • Werkenden: 0,5
  • Uitkeringsgerechtigden: 0,5
  • Gepensioneerden: 0
  • Tweeverdieners: 0,25
  • Alleenstaanden: 0,5
  • Alleenverdieners: 0
  • Met kinderen: 0,75
  • Zonder kinderen: 0,5
  • Alle huishoudens: 0,5

Niet te verifiëren

De cijfers komen uit een gedeelte van een PDF, die RTL Nieuws online heeft gezet. Politiek redacteur Philip de Witt Wijnen zegt in een reactie:

“Het is heel lastig om te achterhalen of deze cijfers kloppen. We hebben namelijk geen mogelijkheid om de echtheid van het document te verifiëren. Er is pas zekerheid zodra we het hele document in handen hebben met de stempel van Financiën erop.”

Lees ook: Miljoenennota! Tjongejonge (€)