De eerste zwemmende dino

Pas ontdekte botten (rood) tonen dat Spinosaurus zwom (oranje/geel: eerder gevonden, blauw/groen: reconstructie). Beeld: Science
Pas ontdekte botten (rood) tonen dat Spinosaurus zwom (oranje/geel: eerder gevonden, blauw/groen: reconstructie). Beeld: Science

De eerste zwemmende dinosaurus is beschreven, op basis van botten uit Marokko. Spinosaurus aegyptiacus was 15 meter lang. Zijn achterpoten waren kort en plat, mogelijk met zwemvliezen. Zijn voorpoten waren juist sterk en lang, om mee te peddelen. De neusgaten zaten hoog op zijn snuit, zodat er geen water in kwam. Science meldt de vondst vandaag. Spinosaurus is een bekende dinosaurus, 97 miljoen jaar oud. Maar zijn aanpassingen aan water bleven onopgemerkt, omdat tot nog toe weinig botten zijn gevonden en een belangrijke vondst verloren ging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Spinosaurus ving vis en was ‘half-aquatisch’. Hij kon ook lopen, zij het op een rare manier. Verwante vleesetende dino’s liepen allemaal op hun twee achterpoten, maar spinosaurus zou dan voorover vallen. Er zijn geen andere zwemdino’s bekend. (NRC)