Verwarring over positie Van Basten als trainer

Of Marco van Basten na maandag terugkeert als hoofdcoach van AZ is onzeker. De Telegraaf meldde vanochtend dat hij stopt als trainer van de Alkmaarse club, maar tegenover het AD onkent Van Basten per sms dat hij zijn taken definitief neerlegt. AZ zegt maandag met een persbericht te komen.

Van Basten (49) is al sinds eind vorige maand niet meer in functie. Hij lijdt aan hartkloppingen. Een rol als adviseur bij de Alkmaarse club zou tot de mogelijkheden behoren. AZ bevestigt dat er maandag een gesprek is met de trainer, maar noemt de conclusie dat Van Basten stopt „voorbarig”. „Wij hebben daar nog niets over gehoord”, aldus een woordvoerder. Ook Van Bastens zaakwaarnemer Perry Overeem laat zich in De Telegraaf in die bewoordingen uit. Van Basten noch Van Overeem was vanochtend bereikbaar voor commentaar.

Oud-bondscoach Van Basten, die naast Oranje in het verleden ook Ajax en Heerenveen trainde, begon deze zomer aan zijn nieuwe baan. In de voorbereiding op het seizoen met AZ kreeg hij het overlijden van zijn vader Joop te verwerken, de drijvende kracht achter zijn spelerscarrière. Van Basten staat bekend als terughoudend waar het gaat om zijn privéleven. Hij nam bij AZ amper vrijaf tijdens de rouwperiode. Zijn gezondheidsproblemen openbaarden zich voor het eerste rond een oefenduel eind juli.

Van Basten bezocht vorige week een oefenwedstrijd van AZ. Sinds vorig week werd 15 september genoemd als datum waarop hij mogelijk zou terugkeren. Morgen speelt AZ tegen Van Bastens vorige club Heerenveen. De verwachting was dat hij daarna weer aan de slag zou gaan.

Na Co Adriaanse, Louis van Gaal, Ronald Koeman, Dick Advocaat, Gertjan Verbeek en weer Advocaat had AZ in Van Basten opnieuw ‘een trainer van naam’, zoals ze het in Alkmaar graag zien. Assistent Alex Pastoor leidt nu op interim-basis het eerste elftal. Hij beschikt over de juiste trainersdiploma’s en zou de logische opvolger zijn.

Van Basten is drievoudig Europees voetballer van het jaar. Door een slepende enkelblessure speelde hij na zijn 28ste geen wedstrijd meer. Als trainer beleefde hij zijn grootste successen in de poulefase van het EK 2008, toen Oranje onder meer WK-finalisten Frankrijk en Italië met ruime cijfers versloeg. Bij Ajax nam hij in 2009 in zijn eerste seizoen ontslag wegens tegenvallende resultaten. Hij gaf aan te twijfelen aan zijn capaciteiten als trainer.