Tweede Russische hulpkonvooi bereikt grens met Oekraïne

Foto ANP/EPA/Arkady Budnitsky

Een tweede konvooi met hulpgoederen uit Rusland heeft de grens met Oekraïne bereikt; De eerste 35 trucks zijn het Russische deel van de grens overgestoken. Kiev heeft geen toestemming gegeven voor het konvooi om Oekraïne binnen te rijden.

Dat meldt Reuters op gezag van een douanebeambte. De controles voor de eerste 35 trucks zouden zijn afgerond bij de grenspost van Donetsk. Ook AFP meldt dat het konvooi in beweging is:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Russian aid convoy crosses border into east Ukraine: reports

De autoriteiten in Kiev lieten gisteren weten niet op de hoogte te zijn van het konvooi. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beweerde echter dat Oekraïne wel degelijk was verwittigd. De trucks zouden volgens de Russen al een week bij de grens staan en wachten op het Rode Kruis om het konvooi te leiden. Maar daarvoor moet toestemming zijn van zowel Moskou als Kiev.

Een eerder konvooi van 220 trucks stak op 22 augustus de grens met Oekraïne over. Er was veel controverse rondom de zending hulpgoederen; Kiev had geen toestemming gegeven omdat het vreesde dat de vrachtwagens wapens en munitie zouden bevatten voor pro-Russische separatisten.

    • Philippus Zandstra