‘Twee Nederlandse artsen mogelijk besmet met ebola’

Twee Nederlandse tropenartsen zijn mogelijk besmet geraakt met het ebolavirus. Ze werken in het Lion Heart Medical Centre in Yele in Sierra Leone, een ziekenhuis gebouwd met voornamelijk Nederlands geld. Bij de artsen zijn vooralsnog geen symptomen ontdekt, maar het kan ook enkele weken duren voordat die er zijn.

Volgens De Telegraaf heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het nieuws bevestigd. De artsen, een man en een vrouw, zouden drie patiënten hebben behandeld die later het dodelijke virus bleken te hebben. Ze deden dat zonder beschermende kleding.

De Nederlanders komen volgens de directrice van de Lion Heart Foundation dit weekend terug naar Nederland, op last van de Nederlandse overheid. Hier teruggekomen worden ze vermoedelijk in quarantaine geplaatst.

Mochten de Nederlanders daadwerkelijk besmet lijken, dan zijn het de eerste Nederlandse besmettingen sinds de grootschalige uitbraak van het virus in Afrika dit jaar.

‘Nederlander in Thailand in quarantaine’

Novum schrijft ook op basis van Thaise krant The Nation dat er in Thailand momenteel een Nederlander in quarantaine gehouden wordt, omdat gevreesd wordt dat de 52-jarige man mogelijk het virus heeft opgelopen in Nigeria. Hij kwam met hoge koorts terug in Thailand.

Dodelijkste uitbraak ooit

De huidige uitbraak van het virus is de dodelijkste ooit. Volgens de laatste cijfers die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar buiten bracht, eerder deze week, zijn er zo’n 2.300 mensen overleden. Bijna de helft daarvan kwam in de laatste drie weken. Het aantal doden kan nog weleens sneller gaan oplopen.

Overheden in Afrika hebben de grootste moeite de ziekte, waartegen nog slechts experimentele vaccins beschikbaar zijn, in te dammen.

    • Frank Huiskamp