Tientallen veteranen Israëlische leger deserteren

‘A’ en ‘D’, twee veteranen van Unit 8200 van het Israëlische leger. Foto Yoray Liberman

Tientallen veteranen van Unit 8200 van het Israëlische leger, een inlichtingendienst vergelijkbaar met de Amerikaanse NSA, hebben vandaag in een open brief verklaard dat ze niet langer willen deelnemen aan acties tegen Palestijnen. De 43 refuseniks vinden dat ze worden gebruikt als instrument om de militaire controle over de bezette gebieden te verdiepen.

Met hun brief, gericht aan premier Netanyahu en diverse gezagvoerders binnen het leger, vormen de voormalige leden van de inlichtingendienst de grootste groep Israëlische dienstweigeraars in elf jaar. Sommigen van hen zijn nog actief als reservist. Waarschijnlijk worden ze oneervol bedankt voor hun diensten. Ook riskeren ze een gevangenisstraf van maximaal 35 dagen.

Palestijnen lijden onder “het slechtste van twee werelden”

In NRC Handelsblad zegt ‘D.’, oud-kapitein van de eenheid, dat het verzamelen van inlichtingen in de bezette gebieden niets meer te maken heeft met zelfverdediging. Vanwege Israëlische geheimhoudingswetten kan D. niet bij naam worden genoemd.

Volgens D. lijden de Palestijnen onder “het slechtste van twee werelden”: ze worden beschouwd als vijanden zonder rechten, maar tegelijkertijd controleert Israël hun territorium en bepaalt het bijvoorbeeld of ze in aanmerking komen voor een werkvergunning.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt in een reactie dat Unit 8200 getraind wordt “met een nadruk op ethiek en waarden”. Hierop wordt toezicht gehouden “door voortdurende inspectie van bevelhebbers van uiteenlopende rangen”. Het feit dat de refuseniks de media hebben opgezocht alvorens hun klachten met het leger te delen, doet volgens de woordvoerder “afbreuk aan de geloofwaardigheid”.

Voor iedereen die interesse heeft in Israël en Palestina: volg onze nieuwe correspondent Derk Walters die vandaag is begonnen. Lees vanmiddag in NRC Handelsblad zijn eerste grote stuk vanuit Israël.

    • Derk Walters