Kijken: deze Nederlander vecht in Syrië. ‘Zijn keuken stond vol met pindakaas’

Het is nogal wat. Weg van je huis, je familie, je werk, je vrienden. Weg van een veilig Nederland om in een ver, onbekend land oorlog te voeren. De Syriëgangers doen het. In de docu Paradijsbestormers zoekt de jonge filmmaker Floor Vermeulen hen op. Niet hier natuurlijk – in hun nieuwe thuisland.

Het is nogal wat. Weg van je huis, je familie, je werk, je vrienden. Weg van een veilig Nederland. En waarom? Om in een ver, onbekend land oorlog te voeren. In de docu Paradijsbestormers zoekt filmmaker Floor van der Meulen (25) de Syriëgangers op. Niet hier natuurlijk, maar in hun nieuwe thuisland.

Een van de hoofdpersonen uit het verhaal is Abu Gharib. Met zijn zwangere vrouw volgt hij de Jihad - met stille hoop dat zijn zoontje opgroeit als strijder. Gharib:

“De mensen die aan de kant van Assad vechten, die martelen op de meest verschrikkelijke manier. Dat doen wij niet. Wij martelen geen mensen. Ik schiet ze gewoon dood.”

Best gek om het leven van zo’n man te volgen, zeker voor een filmmaker van midden twintig. Van der Meulen in NRC Handelsblad:

“In Nederland wordt vaak gedaan alsof jihadisten stumpers zijn die hun school niet hebben afgemaakt. Als ik dat beeld vergelijk met mijn ervaringen, klopt dat niet. Abu Gharib is een intelligente jongen.

“Zijn keuken stond vol met potjes pindakaas en Becel-boter uit Nederland. Hij had thuis een zwangere vrouw zitten. Hij was beleefd. Ik kon me gewoon niet voorstellen dat hij bloed aan zijn handen heeft.”

Syriëgangers: wie zijn dat eigenlijk?

Ruim honderd Nederlanders zouden nu naar Syrië zijn gegaan om daar te vechten. Gisteren werd bekend dat ook een gezin uit Hilversum vermoedelijk is afgereisd. Wat zijn dat voor mensen? En hoe gevaarlijk zijn ze nu echt?

Bekijk de hele docu hier:

En lees ook het hele interview met Floor van der Meulen.

    • Sterre van der Hee