Wassen met lucht

Voor het draaien van een was is steeds minder water en elektriciteit nodig. Verbruikte een wasmachine in 2001 gemiddeld nog 80,3 liter per wasbeurt, tegenwoordig is 55,6 liter voldoende. En het elektriciteitsverbruik is inmiddels met 35 procent verminderd van 1,20 kWh per wasbeurt in 2001 naar het huidige 0,78 kWh. Maar de milieubelasting zou nog veel verder omlaag kunnen, zo stellen onderzoekers van de Duitse Hochschule Darmstadt. En wel door met lucht te wassen!

De luchtwasmachine gebruikt hiertoe CO2 uit de atmosfeer en maakt het onder druk vloeibaar. De vloeibare CO2 stroomt vervolgens door het wasgoed, dat zich in een stilstaande trommel bevindt. CO2 bezit een lage oppervlaktespanning en kan hierdoor in de vezels van het wasgoed doordringen en vuil en vlekken verwijderen. Opvallend is dat er geen waspoeder aan te pas komt.

Als de was gedaan is en de deur van de wasmachine gaat open, zullen er onvermijdelijk enige procenten CO2-restanten uit de trommel verdampen, waarschuwt industrieel ontwerper Mani Shahriari van de Hochschule Darmstadt. Dat de luchtwasmachine geen water en zeep gebruikt is een duidelijk voordeel, maar of het vloeibaar maken van de CO2 toch niet veel elektrische stroom vraagt zal uit vervolgstudies moeten blijken.

    • Rijkert Knoppers