Stichting AAP zoekt een huisbaas voor de… eh, apen

ALMERE - Stichting AAP presenteert een actieplan voor de met uitsterven bedreigde berberaap. Als het aan Stichting AAP ligt, wordt de berberaap net zo goed beschermd als de olifant, witte haai en tijger. AAP vangt uitheemse dieren op die bijvoorbeeld in beslag zijn genomen bij illegale handel, het circus of afgestaan door particulieren, zoals hier de berberaapjes in hun verblijf bij Stichting AAP. FOTO: ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Manager Facilitaire Dienst
Bedrijf: Stichting AAP, die mishandelde apen helpt
Wat opvalt aan de vacature: Een praktijkgerichte opdracht maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure

Wat doe je dan eigenlijk?

Het onderhouden van een terrein van een paar hectare groot met daarop acht gebouwen. Makkie, zou je zeggen. Maar de meeste gebruikers daarvan zijn nogal speciaal. “Het werk is hier wel wat anders dan je misschien gewend bent”, geeft ook je toekomstige baas Erik Peeters meteen toe. Bij Stichting AAP zitten zo’n 400 tot 500 exotische zoogdieren – van degoe tot chimpansee - in de opvang, zodat ze kunnen herstellen en uiteindelijk weer herplaatst kunnen worden in een zo natuurlijk mogelijke omgeving.

Jij bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen, de paden, het water en het groen. En soms moet er ook wat nieuws komen. Daarbij moet je bedenken dat de bewoners misschien iets ruiger omgaan met hun omgeving dan je eigen huisgenoten. “Het zijn ruwe en creatieve bewoners”, zegt Peeters.

“Dus er moeten stevige materialen gebruikt worden.”

Je gaat ook kijken of het onderhoud efficiënter geregeld kan worden. Jouw baan heeft bewust een nieuwe functienaam gekregen. Je wordt het hoofd van de nieuwe afdeling waaronder ook alle inkopen van de stichting gaan vallen. Dat wordt nu nog per afdeling gedaan.

Tenslotte regel jij zaken als de schoonmaak en de kantine. Bij de stichting werken zowel betaalde krachten als vrijwilligers bij de stichting, en die hebben wel zin in een goede en biologisch belegde boterham.

Wat verdient dat?

Tussen de 2.653 en 3.424 euro bruto per maand. “En de voldoening van het helpen van apen”, zegt Peeters. Om het terrein in Almere te bereiken is er ook een reisvergoeding.

Waarom zoeken ze iemand?

Het huidige hoofd, nu nog van de technische dienst, gaat met pensioen.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die creatief is met geld. Peeters:

“Als stichting proberen we elk uur zinnig te besteden.”

De stichting is financieel gezond, maar het is wel de bedoeling dat je zoveel mogelijk doet met zo weinig mogelijk geld – en het liefst ook nog duurzaam, want dat vindt de Stichting AAP ook belangrijk.

Tevens is het belangrijk te weten dat je voor een groot deel afhankelijk bent van vrijwilligers. Die moet je op een andere manier motiveren dan betaalde werknemers.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

“Niet voor het geld of de carrièremogelijkheden, want die zijn er niet”. Peeters is heel duidelijk over de aantrekkingskracht van de baan.

“Met een grote groep mensen werken aan een prachtig doel, dat heel veel voldoening geeft.”

De stichting heeft een strenge “hands-off policy”, zegt Peeters. Ga er dus niet van uit dat je continu apen kan knuffelen. Wel ben je continue in de buurt van de dieren, en moet je ook wel eens helpen bij het gereedmaken van transport. Een grote dierenvriend zijn is geen verplichting, maar dat maakt het wel extra leuk.

    • Sam de Voogt