Steun voor Obama maar weinig concrete hulp bondgenoten

De Amerikaanse president Obama heeft na zijn tv-toespraak over de Islamitische Staat (IS) alom politieke steun gekregen, maar toezeggingen voor concrete hulp heeft hij nog weinig. Rusland reageerde donderdag scherp afwijzend op Obama’s woensdag aangekondigde plan de strijders van de Islamitische Staat (IS) te „vernietigen”, „waar zij zich ook maar bevinden”, dus ook in Syrië.

Gisteren sloten tien Arabische landen zich aan bij de Verenigde Staten. De landen beloofden in een verklaring IS-strijders te verhinderen naar Syrië of Irak af te reizen, financiering van de organisatie stop te zetten en openlijk de ideologie van IS te veroordelen. Ze bieden „waar nodig passende deelname aan de vele aspecten van een gecoördineerde militaire campagne”.

De tien landen, waaronder Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië, deden hun aankondiging na een bijeenkomst met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De VS zien brede regionale steun als essentieel voor de bestrijding van IS, dat aan wapens noch fondsen gebrek heeft en uit allerlei landen strijders weet te trekken. Gisteren maakte de CIA bekend dat zij het aantal IS-strijders veel hoger inschat dan tot nu toe, op tussen de 20.000 en de 31.000. Volgens de CIA rekruteert de groepering meer volgelingen sinds haar succesvolle veroveringstocht in juni begon.

Turkije was ook bij de bijeenkomst, gisteren op de beladen datum van 11 september in het Saoedische Jeddah, maar tekende de slotverklaring niet. IS heeft 49 Turken in gijzeling.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde scherp afwijzend op de tv-toespraak van Obama. Luchtaanvallen op Syrië zonder VN-mandaat zouden een „grove schending” van het internationaal recht betekenen, aldus een woordvoerder. Moskou steunt de Syrische president Bashar al-Assad, die iedere Amerikaanse inmening afkeurt.

Concrete toezeggingen van Europese bondgenoten bleven gisteren uit. Over de Britse positie ontstond verwarring: eerst zei minister van Buitenlandse Zaken Hammond dat de Britten niet zouden deelnemen aan luchtaanvallen. Daarna zei een woordvoerder van premier Cameron nochtans „niets” uit te sluiten. De Franse president François Hollande arriveerde vanochtend in Bagdad voor gesprekken met Iraakse politici. (AP, AFP)