Seks op z’n hondjes is beter voor mannenrug dan lepeltje-lepeltje

Seks en rugpijn zijn slechte bedgenoten. Een zere rug kan van vrijen een marteling maken. Canadese bewegingswetenschappers hebben nu onderzocht bij welke standjes de kans het kleinst is dat de rugklachten spelbreker zijn. Hun eerste resultaten, voor mannen met rugpijn, zijn gisteren gepubliceerd in het vakblad Spine.

In westerse landen maakt ongeveer driekwart van alle volwassenen wel eens een periode door met rugklachten. Voor een grote meerderheid van de patiënten betekent dit dat het seksleven tijdelijk op een lager pitje staat. Huisartsen raden soms de lepeltje-lepeltje positie aan, schrijven de onderzoekers, maar daar is geen wetenschappelijke basis voor.

Rugpijn kan veel oorzaken hebben. Niet zelden ontstaat ze bij bepaalde bewegingen van de wervelkolom. Welke daarvan tijdens de seks optreden, maten de onderzoekers bij 10 paren die in drie gangbare posities de liefde bedreven: lepeltje-lepeltje, op zijn hondjes en in de missionarishouding. Standjes waarbij de man op zijn rug ligt zijn niet onderzocht.

Bij hun metingen gebruikten ze dezelfde technieken waarmee ontwerpers van videogames menselijke bewegingen zo natuurlijk mogelijk nabootsen. De deelnemers werden beplakt met allerlei sensoren waarvan de onderlinge bewegingen precies worden geregistreerd. Overigens werden alleen bewegingen in het sagittale vlak, geregistreerd: het vlak door de wervelkolom dat het lichaam in een linker- en rechterhelft opdeelt. Torsie langs de lengteas van de wervelkolom werd buiten beschouwing gelaten.

Uit hun registraties blijkt volgens de onderzoekers dat seks op zijn hondjes geschikt is voor de grote groep mannen bij wie de rugpijn vooral opspeelt als zij voorover bukken. Daarbij is het wel van belang dat de partner op haar ellebogen steunt en niet op haar handen. In het laatste geval bewegen de wervels iets meer ten opzichte van elkaar, wat eerder pijn geeft.

De lepeltjes-positie scoort van alle onderzochte standjes het slechtst. Ook de missionarispositie wordt niet aanbevolen. Als het paar er toch voor kiest, kan de man het best op zijn handen steunen en niet op zijn ellebogen, melden de onderzoekers.

Alle uitkomsten worden gebundeld in een gids die aangeeft welke standjes bij welk type rugklachten aanbevolen worden. Die is er nu voor mannen, maar over enkele maanden komt er ook een voor vrouwen. Daarnaast starten de onderzoekers binnenkort een vergelijkbaar onderzoek voor mensen met ernstige heupklachten.

    • Huup Dassen