Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Rob Ford trekt zich terug uit burgemeestersrace Toronto

Rob Ford in mei vorig jaar. De omstreden burgemeester van Toronto is niet meer verkiesbaar.
Rob Ford in mei vorig jaar. De omstreden burgemeester van Toronto is niet meer verkiesbaar. Foto ANP/EPA/Warren Toda

Rob Ford, de omstreden burgemeester van Toronto, is niet meer herkiesbaar. Hij heeft zich wegens een tumor moeten terugtrekken. Zijn broer zal zich nu kandideren voor de post van burgemeester.

Afgelopen week werd bij Ford een tumor aangetroffen in zijn maag. De resultaten van een biopsie zijn nog niet bekend, maar de deadline voor burgemeesterskandidaten is vandaag. De broer van Rob Ford zal nu diens plek innemen bij de komende verkiezingsrace. Doug Ford zit in de gemeenteraad en was tot vandaag de campagnemanager van Rob.

Twitter avatar CBCAlerts CBC News Alerts #RobFord withdraws from #Toronto mayoralty race. Decision follows mayor’s hospitalization for abdominal tumour. #topoli
Twitter avatar CBCAlerts CBC News Alerts #DougFord to run for Mayor of #Toronto following withdrawal of brother #RobFord. Mayor hospitalized with abdominal tumour. #topoli

Ford werd berucht doordat er vorig jaar geruchten opdoken dat er beeldmateriaal was waarin te zien zou zijn dat hij crack rookte. Ford bleef dit hardnekkig ontkennen, totdat de politie de beelden in handen kreeg. Hij gaf vervolgens toe wel degelijk crack gerookt te hebben, maar dat hij dit niet had gezegd omdat journalisten hem eerder ‘de verkeerde vragen’ stelden. Van liegen was dan ook geen sprake, vond de burgervader.

Ondanks herhaaldelijke verzoeken om af te treden, bleef Ford aan als burgemeester. In mei liet hij zich opnemen in een afkickkliniek, waarna Ford in juni terugkeerde.

De verkiezingen staan gepland voor 27 oktober. Ford is inmiddels opgenomen in een ziekenhuis.