Rechter tikt gemeente op vingers

In een zaak, die werd aangespannen door een oud-chauffeur van burgemeester Eberhard van der Laan, heeft de bestuursrechter de gemeente gisteren op de vingers getikt. De rechter zei „nogal moeite” te hebben met de berisping van de oud-chauffeur en zich af te vragen „of hier wel sprake is van goed werkgeverschap van de gemeente.”

Het conflict tussen de oud-chauffeur en zijn werkgever ontstond in 2011, toen een reorganisatie van de Dienst Facilitair Management werd ingezet. Volgens de ambtenaar gebruikte zijn werkgever hiervoor oneigenlijke manieren. Zo werd hij geschoffeerd door leidinggevenden. Een chef zou hebben gezegd dat die „expres de laatste klap uitdeelde” om het conflict met de ambtenaar, die inmiddels is ‘gedegradeerd’ tot portier, te doen escaleren. Ook werd hij berispt, een besluit dat hij aanvocht bij de rechter.

Die deed gisteren geen formele uitspraak, maar adviseerde de gemeente „een punt achter de zaak te zetten en te handelen als een goede werkgever.” De zaak is drie weken aangehouden.

Volgend jaar start een grote gemeentelijke reorganisatie. In 2016 moet het aantal ambtenaren zijn afgenomen van 16.000 (zoveel werkten er in 2010) tot 12.000.