Rechter oordeelt over Haagse demonstraties

Pro Patria en de Nederlandse Volks-Unie (NVU) gaan naar de rechter om de beperkingen aan te vechten tegen hun demonstraties van zaterdag 20 september in Den Haag. Dat melden beide organisaties.

Die dag demonstreren in de stad ook de organisaties Anti-Fascistische Actie (AFA), Muslim Defense League en IAVVS (Internet Against Vertical Video Syndrome), een initiatief van weblog GeenStijl.

Burgemeester Van Aartsen heeft de organisatoren gisteren locaties toegewezen waar ze „statische demonstraties” kunnen houden – ze mogen geen route lopen. Pro Patria en de AFA wilden door de Schilderswijk. De NVU wilde een route door het centrum.

Van Aartsen schrijft confrontaties tussen betogers van de verschillende demonstraties te willen voorkomen. De demonstraties mogen niet in woonwijken komen, omdat bewoners zich met de betogingen zouden kunnen bemoeien. „Dit leidt ertoe dat het risico op wanordelijkheden groot is.”

Politievakbond ACP twijfelt of de politie deze vijf demonstraties tegelijk wel aankan. Zeker omdat er die dag ook andere evenementen gepland zijn, waaronder een wedstrijd van ADO Den Haag, een hardloopwedstrijd en een muziekfestival.

Een politiewoordvoerder zegt in een reactie dat demonstreren een grondrecht is. Dat kun je niet zomaar negeren. Hij verwacht geen problemen omdat die dag agenten uit andere politie-eenheden zullen bijspringen.