Economie groeit met 1,25 pct

None

Nu zijn ze toch weer gelekt: de belangrijkste cijfers die op Prinsjesdag bekend zouden moeten worden gemaakt. Volgens de NOS, die ze in bezit heeft, zou de werkloosheid volgend jaar dalen van 650.000 naar 605.000 werklozen. De economie zou groeien met 1,25 procent en het begrotingstekort daalt naar 2,1 procent. Vorig jaar werd er op Prinsjesdag nog rekening gehouden met een tekort van 3,3 procent. De koopkracht gaat er voor veel groepen iets op vooruit; dat was eerder deze week al gelekt naar RTL Nieuws.

De cijfers komen uit de Macro Economische Verkenning van het Centraal Planbureau en moeten tot Prinsjesdag – volgende week dinsdag – geheim blijven. De partijen die niet aan tafel zaten bij de begrotingsonderhandelingen zijn boos over het vele lekken van snippers informatie over de begroting. Ze hadden Rutte gevraagd een onderzoek in te stellen, maar die weigert dat.

Vandaag zouden alle fracties de Prinsjesdagstukken op een usb-stick krijgen. De sticks worden naar verluidt rond 15.00 uur verstrekt in een gesloten envelop. Voor het openen van stick en bestanden is een code nodig, teksten kunnen niet worden geprint of gekopieerd. Wel kunnen de stukken worden gemaild, maar de ontvangers hebben dan weer een code nodig om de bestanden te openen. Ook moet een geheimhoudingsverklaring worden ondertekend. Kamerleden die dat schenden kunnen op sancties rekenen. Zo werd toenmalig PvdA-Kamerlid Paul Tang in 2009 een maand op non-actief gesteld toen duidelijk werd dat hij een stuk had gelekt aan RTL Nieuws.

    • NRC