Kans op groene vlam aan einder

Poollicht in Nederland foto ANP

Door twee krachtige zonnevlammen die bij de aarde arriveren, is er vrijdagavond en vooral zaterdagavond een goede kans dat in Nederland poollicht te zien zal zijn.

De zonnedeeltjes uit de zonnevlekken kunnen bij de aarde een ‘geomagnetische storm’ veroorzaken. De deeltjes botsen hoog in de atmosfeer met zuurstof- en stikstofmoleculen. Dat vormt de groene, rode en paarse waaiers van het noorderlicht.

Normaal gesproken is poollicht vooral te zien rond de poolcirkels, maar bij krachtige verstoringen ook zuidelijker. Volgens de ruimteweer-afdeling van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA is er een kans van 45 procent op poollichten op lagere breedten.

Poollicht in Nederland is meestal alleen waar te nemen als een lichtende groene band, laag aan de noordelijke horizon.

    • Bruno van Wayenburg