Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Pistorius veroordeeld voor dood door schuld

Pistorius vanochtend voor aanvang van het voorlezen van het vonnis.
Pistorius vanochtend voor aanvang van het voorlezen van het vonnis. Foto AFP / Alon Skuy

Oscar Pistorius is vanochtend door de rechtbank in Pretoria schuldig verklaard aan dood door schuld voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Gisteren stelde rechter Thokolize Masipa vast dat Pistorius niet schuldig is aan moord. Hoeveel straf Pistorius krijgt wordt op 13 oktober bekend. Hij kan, in combinatie met andere aanklachten tegen hem, tot vijftien jaar celstraf krijgen.

Rechter Masipa vroeg Pistorius vanochtend even voor half elf te gaan staan toen zij haar definitieve oordeel wilde geven. De Zuid-Afrikaan zonder benen, die in eigen land een held werd door zijn successen op de Paralympische Spelen, hoorde het vonnis zonder het tonen van zichtbare emotie aan. Onze correspondent Bram Vermeulen, aanwezig in de rechtszaal in Johannesburg, vatte de veroordelingen en vrijspraken in de zaak-Pistorius op Twitter samen:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Pistorius not guilty of murder, but of culpable homicide, not guilty of illegal possession of firearm, guilty of negligent handling firearm.

Het is volgens Vermeulen nog onduidelijk wanneer we de strafmaat zullen horen omdat de rechtbank nu moet bepalen in hoeverre Pistorius schuldig was aan de dood van Steenkamp:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Not clear yet when we will hear what sentencing will be for Pistorius. Court now has to consider HOW negligent he was

Pistorius schoot Steenkamp vorig jaar februari dood

Pistorius staat terecht voor de dood van Steenkamp, vorig jaar februari. Zij werd gedood nadat Pistorius haar naar eigen zeggen aanzag voor een inbreker die verschanst was in de badkamer van het stel. De atleet vuurde vervolgens met een pistool op de deur, waarna Steenkamp kwam te overlijden. Pistorius bekende dat hij vier kogels op de deur heeft afgevuurd, maar heeft steeds beweerd dat hij niet wist dat Steenkamp achter de deur zat en nooit de intentie had om iemand te doden.

Rechter Masipa stelde gisteren vast dat de aanklacht van moord, dat wil zeggen dat Pistorius zijn vriendin met voorbedachten rade zou hebben omgebracht, niet onomstotelijk is bewezen. De rechter vond doodslag evenmin bewezen, omdat niet vaststaat dat Pistorius schoot met de opzet om degene die zich achter de op slot gedraaide toiletdeur bevond te doden. “Dood door schuld is een competent oordeel”, zei Masipa gisteren al.

‘In deze zaak werd Zuid-Afrika ontleed’

Tragisch ongeluk of moord met voorbedachten rade: deze zaak vertelde niet alleen het verhaal van een olympische atleet zonder benen, schreef Vermeulen eerder deze week in NRC Handelsblad (€):

In deze zaak werd ook Zuid-Afrika ontleed, de verwende levens van de blanke elite achter zijn hoge muren, de voorliefde voor wapens, en de rol van de man in deze patriarchale samenleving. De neiging van Zuid-Afrikanen elk conflict met geweld op te lossen: 16.000 moorden in 2013. Zuid-Afrika voert de lijst aan van doden door road rage: automobilisten die elkaar met wapens te lijf gaan. Sinds de zaak Pistorus heeft de pers meer aandacht voor mannen die hun vrouw vermoorden. Zuid-Afrikanen beschermen zich obsessief tegen het gevaar buiten hun muren, terwijl het gevaar vaak binnen blijkt te wonen.

Bekijk hieronder een tijdlijn van de rechtszaak: