Ontslagen, dus krijgt hij een ton premie

Closed money case filled with various Euro bills. Isolated on a white background. Foto iStock

Wie: Een sales director tegen verpakkingsbedrijf Bulk Bag Holland
Wat: Hoger beroep over gouden handdruk
Waar: Gerechtshof ‘s Hertogenbosch
Wanneer: 26 augustus 2014

Waarom?

Bulk Bag is een groothandel in emballage, makkelijk gezegd: een bedrijf dat verpakkingen levert. Het Turkse bedrijf opereert internationaal en dus ook in Nederland. In 2009 plukten ze een sales director weg bij de Belgische concurrent waar hij al elf jaar werkte. Hij kreeg een contract van twee jaar en een jaarsalaris van 90.000 euro, exclusief provisie.

In het contract met Bulk Bag stond de clausule dat de sales director recht had op 15 maanden loon wanneer zijn tweejarig contract niet werd verlengd. Volgens Bulk Bag was deze clausule opgenomen omdat de sales director bang was voor zijn baan als hij vanwege het gedoe rond het concurrentiebeding niet zou mogen werken. In 2011 bood Bulk Bag de man een nieuw contract aan, maar wel met halvering van het salaris. De sales director weigerde, het contract werd niet verlengd en hij eiste zijn 15 maanden loon (103.482 euro) op.

De eis

De kantonrechter wees het bedrag van 103.482 euro toe. Bulk Bag Holland komt daarop met allerlei bezwaren, bijvoorbeeld dat hun ondertekenaar van het contract de Nederlandse taal niet machtig was en dat de clausule verkeerd werd begrepen.

De uitspraak

Het draait uit op een potje tekstontleding voor de rechters. De kantonrechter zei het eerder al en het gerechtshof is het ermee eens: die hele clausule is ongelukkig opgeschreven. Bulk Bag heeft zelf het contract opgesteld, dus dat gebrekkig Nederlands is geen goede reden om het contract onrechtmatig te laten verklaren, volgens het gerechtshof.

De nieuwe aanbieding, met een halvering van het salaris, is volgens de rechters reden genoeg om aanspraak te maken op de clausule die hem 15 maanden loon garandeert. Bulk Bag kan niet hard maken dat ze failliet zouden gaan als ze hem hetzelfde salaris zouden doorbetalen.

Dat een collega wel de halvering van het salaris accepteerde en dat de sales director mogelijk al een nieuwe baan heeft, vindt het gerechtshof niet ter zake doen. Het gerechtshof bevestigt het oordeel van de kantonrechter. De 103.482 euro moet worden betaald, net als zo’n 6.700 euro aan proceskosten.

    • Alex van der Hulst