OM denkt ver te kunnen komen met achterhalen daders MH17

De cockpit van het toestel van Malaysia Airlines in een veld met zonnebloemen. Foto ANP/ Pierre Crom

Het Openbaar Ministerie weet niet of het haalbaar is, maar het denkt ver te komen met het achterhalen van de personen die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van vlucht MH17.

Hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke zei op een persconferentie over de ramp vandaag dat hij niet weet hoelang dat kan gaan duren. De hoop is er dat het sneller gaat dan bij de Lockerbie-aanslag in 1988. Dat duurde toen drie jaar. Er is nog geen officieel besluit genomen over het land waarin een eventuele vervolging zal plaatsvinden, maar het OM zei vanochtend daartoe “zeer bereid” te zijn.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen OM ‘zeer bereid’ verdachten aanslag MH17 in Nederland te vervolgen, zegt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke op persconferentie.

De politie maakte op de persconferentie bekend dat er 500 deeltjes en sporen veilig zijn gesteld. Ze heeft naar eigen zeggen 20.000 foto’s en 750 filmpjes over MH17 en die worden nu onderzocht op authenticiteit. De politie onderzoekt ook bijna 350 miljoen webpagina’s op mogelijk bewijsmateriaal, zei recherchechef Patricia Zorko.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Politie onderzoekt nu 348.389.595 webpagina’s op mogelijk bewijsmateriaal aanslag MH17, zegt recherchechef Patricia Zorko.

298 doden, 196 Nederlanders

Op 17 juli stortte vlucht 17 van Malaysia Airlines neer in het zuidoosten van Oekraïne, in gebied dat in handen is van pro-Russische separatisten. 298 mensen kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Alles wijst erop dat het toestel is neergehaald, waarschijnlijk met een zogenoemd Boek-raketsysteem. Door het Westen wordt aangenomen dat de separatisten het vliegtuig hebben neergeschoten, zijzelf en Rusland wijzen naar Oekraïne.

    • Frank Huiskamp