Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM heeft Holleeder in vizier door verklaringen nieuwe kroongetuige

Het Openbaar Ministerie heeft een deal gesloten met een nieuwe kroongetuige die de afgelopen vijftien jaar een belangrijke rol heeft gespeeld bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. De getuige, Fred R., heeft ook verklaringen afgelegd over de rol van Willem Holleeder.

“Het strafrechtelijk onderzoek naar de rol van Holleeder bij liquidaties loopt nog altijd”, stelt landelijk hoofdadvocaat-generaal Hugo Hillenaar van het Openbaar Ministerie. “Ook in die zaken legt de nieuwe kroongetuige verklaringen af.”

Opmerkelijke deal

De deal met Fred R. is opmerkelijk. Hij werd in 2013 door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 30 jaar celstraf voor zijn rol bij een aantal liquidaties. Door te verklaren over anderen in het criminele circuit krijgt Fred R. 15 jaar strafkorting. In ruil daarvoor heeft hij, zo bevestigt Hillenaar, verklaringen afgelegd tegen twee andere hoofdverdachten die opdracht zouden hebben gegeven voor moorden in de onderwereld: Dino S. en Ali A.

Fred R. kreeg zijn celstraf voor zijn rol als organisator van de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl, een oude partner en vriend van Willem Holleeder die hem onder andere hielp bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in de jaren 80. Vlak voor zijn gewelddadige dood in 2006 heeft Van der Bijl een aantal voor Holleeder belastende verklaringen afgelegd bij de politie.