‘NSA dreigde met dwangsom om Yahoo-klanten af te luisteren’

Yahoo zou per dag 250.000 dollar moeten betalen als het de dataverzoeken van de geheime dienst NSA weigerde.

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA (National Security Agency) heeft webbedrijven zwaar onder druk gezet om mee te helpen internetgebruikers af te luisteren. Yahoo, met circa 275 miljoen gebruikers een van de grootse maildiensten, werd tot medewerking gedwongen toen de NSA een dagelijks boete van 250.000 dollar per dag dreigde op te leggen.

Dat zou blijken uit geheime documenten van een rechtszaak, die Yahoo nu openbaar mag maken. In een blogpost meldt het bedrijf dat het eindelijk toestemming heeft gekregen om details bekend te maken van rechtszaken die zich in de Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC) afspeelden. Daar protesteerde Yahoo in 2007 en 2008 tegen een nieuwe Amerikaanse wet die meer informatie van internetgebruikers verlangde.

FISC-zaken blijven normaal gesproken geheim, maar Yahoo begon een juridische procedure om de FISC-documenten openbaar te maken. Dat is gelukt; Yahoo belooft 1.500 pagina’s spoedig te publiceren. Het bedrijf benadrukt dat nog niet alle informatie vrijgegeven mag worden.

Ron Bell, privacyvoorvechter bij Yahoo, geeft alvast een voorproefje: „De documenten tonen aan hoe hard we moesten vechten tegen de afluisterpogingen van de Amerikaanse overheidsdiensten. Op een gegeven moment dreigden overheidsdiensten ons met een boete van 250.000 per dag als we weigerden om mee te werken.”

Toen NSA-klokkenluider Edward Snowden vorig jaar details vrijgaf van grootschalige afluisterprojecten als PRISM, hebben internetbedrijven – ook Yahoo – altijd ten stelligste ontkend dat ze samenwerkten met de NSA. Ze konden het bestaan van PRISM niet beamen, omdat de afluisterprogramma’s onder de noemer staatsgeheim vallen.

Webbedrijven pleiten sindsdien voor meer transparantie over de manier waarop de overheid hen dwingt mee te werken. Tegelijkertijd hebben bedrijven als Google, Yahoo, Apple en Microsoft hun netwerken en diensten beter beveiligd omdat de NSA, ook zonder toestemming, probeert toegang te krijgen tot communicatie van internetgebruikers.

De Amerikaanse geheime dienst werkt om af te luisteren nauw samen met de Britse geheime dienst GCHQ.