Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Noord-Ierse protestantenleider en dominee Ian Paisley (88) overleden

Foto EPA / STR

De voormalige leider van de Noord-Ierse protestanten, dominee Ian Paisley, is overleden. Dat heeft zijn vrouw vrijdag aan Britse media laten weten.

The Guardian-journalist Ben Quinn zegt:

Twitter avatar BenQuinn75 Ben Quinn Ian Paisley Snr is dead…
End of an era in Irish & British history

In periode 2007-2008 premier Noord-Ierland

Jarenlang was Paisley het boegbeeld van radicale protestanten die Noord-Ierland koste wat kost binnen het Verenigd Koninkrijk wilden houden. In 1998 was hij een van de architecten van de Goede Vrijdag-akkoorden, die normalisering van de verhoudingen tussen protestanten en katholieken beogen. In mei 2007 werd Paisley premier van een coalitie met Sinn Féin, de politieke tak van het verboden Ierse republikeinse leger (IRA). In juni 2008 droeg hij die functie over.

De Britse premier Cameron noemde Paisley in een reactie volgens de BBC “een van de meest krachtige en direct herkenbare karakters in de Britse politiek voor bijna een halve eeuw”. Zijn bijdrage aan stabiliteit in Noord-Ierland was volgens Cameron “enorm”. Paisley zal door velen herinnerd worden als de ‘Big Man’ van de Noord-Ierse politiek, aldus Cameron. “Hij zal zeer worden gemist.”

‘De grote verrader’

Hieke Jippes, oud-correspondent voor NRC Handelsblad in Engeland, schreef over Paisley:

“Voor haar (Lisa Bothergone uit Ballymena, red.) en voor vele duizenden medekerkgangers in van de Free Presbyterian Church in Noord-Ierland, stond de man die de ‘Doc’ of de ‘Reverend’ heette religieus én politiek zo ongeveer gelijk aan De Heere Zelf. Dat veranderde toen Paisley in het voorjaar van 2008 een historische overeenkomst sloot met Sinn Feín, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeinse leger (IRA) om samen en op gelijke voet de provincie te besturen. In de jaren dat over een vredesakkoord werd onderhandeld had hij altijd geweigerd om Martin McGuinness en Gerry Adams van Sinn Feín zelfs maar de hand te schudden of rechtstreeks toe te spreken. “Ik onderhandel niet met terroristen!” Voor de DUP-achterban werd Paisley daarmee de grote verrader.”

Ook zorgde Paisley voor opschudding tijdens een toespraak van Paus Johannes Paulus II, schrijft Jippes:

“Paisley was niet alleen veertig jaar lang afgevaardigde in het Britse Lagerhuis, maar tussen 1979 en 2004 ook europarlementariër. In die functie veroorzaakte hij grote opschudding – zoals zijn bedoeling was – door in 1988 Paus Johannes Paulus II tijdens diens toespraak tot het Europees Parlement luidkeels te onderbreken met de woorden: „Ik klaag u aan als de antichrist!” Hij werd meteen uit de zaal verwijderd en de paus vervolgde zijn toespraak.”

Paisley in de een documentaire van de BBC