Nieuwe EU-sancties tegen Rusland - Moskou noemt ze ‘onvriendelijk’

Rosneft is een van de Russische bedrijven die getroffen worden door de nieuwe Europese sancties. Foto EPA via ANP

De Europese Unie heeft vanochtend officieel nieuwe economische sancties tegen Rusland afgekondigd. Doelwit van de sancties zijn onder meer Russische staatsbanken en olie- en defensiebedrijven. De nieuwe sancties zijn bedoeld de druk op Moskou hoog te houden nu een staakt-het-vuren in Oekraïne stand lijkt te houden.

De leiders van de EU werden het maandag al eens over de nieuwe sancties tegen Rusland, maar de invoering ervan werd in eerste instantie uitgesteld om het staakt-het-vuren tussen de Oekraïense regering en de door Rusland gesteunde rebellen een kans te geven. Onder druk van een aantal Europese landen zijn de sancties nu toch doorgevoerd omdat juist permanente druk op Moskou goed zou zijn voor de kans dat het staakt-het-vuren ook daadwerkelijk standhoudt. Het Westen beschuldigt Rusland van het financieel en militair steunen van de rebellen, iets wat Moskou altijd heeft ontkend.

De nieuwste EU-sancties treffen verschillende sectoren van de Russische economie, waaronder de financiële wereld, energiesector en defensiesector. Zo worden leningen van vijf Russische staatsbanken geblokkeerd en komen wapenproducent Kalasjnikov en oliegigant Rosneft op de sanctielijst te staan. Verder komen er 24 nieuwe individuen op de lijst te staan, onder wie Russische parlementariërs en zakenlieden en politici uit de Krim en de Oost-Oekraïense Donbass-regio. In totaal staan nu 119 personen op de lijst.

Moskou: absoluut een onvriendelijke stap

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de nieuwe sancties tegenover de BBC “absoluut een onvriendelijke stap”. Moskou had eerder al tegenmaatregelen aangekondigd als de nieuwe EU-sancties van kracht zouden worden. Een Russische functionaris heeft gezegd dat er mogelijk een importverbod voor Europese auto’s komt. Moskou heeft eerder al een importverbod voor onder meer groente, fruit en zuivel uit Europa afgekondigd.

De Russische premier Medvedev heeft eerder gedreigd dat Rusland in reactie op de Europese sancties zijn luchtruim zal sluiten voor Europese luchtvaartmaatschappijen. “Als westerse vliegmaatschappijen ons luchtruim moeten mijden, kan dat tot het faillissement leiden van veel bedrijven die al in de problemen zitten”, zo zei Medvedev.

De Oekraïense president Porosjenko heeft de nieuwe EU-sancties tegen Moskou verwelkomd. Volgens de president onderstrepen de sancties de “Europese solidariteit met Kiev”.

    • Pim van den Dool