Opinie

Niet willen spelen, maar wel stampvoeten dat we niet mee mogen doen

Ons leger laten we liever niet vechten – en toch jammeren we dat we niet gevraagd zijn voor de coalitie tegen het Kalifaat. Zo kinderachtig, vindt Ilja Leonard Pfeijffer.

Nederland is meestal niet zo dapper, en al helemaal niet als het gaat om militaire missies in verre, enge buitenlanden. Natuurlijk kunnen onze bondgenoten rekenen op onze politieke steun, dat is het punt niet, daar zijn we heel royaal in.

Maar als er een concrete bijdrage van ons wordt gevraagd, dan sturen we – na lang aandringen en na lange, moeizame Kamerdebatten – een doosje afgedankte helmen en een kistje schervenvesten, een tankvliegtuig dat natuurlijk ver buiten het gevaarlijke gebied zal opereren, logistieke steun voor het transport van pingpongtafels voor de Amerikaanse troepen en drie fitnessinstructeurs met een heel beperkt en duidelijk mandaat.

Om vervolgens hoog op te geven over de Dutch Approach en daar vervolgens invloedrijke posten mee te claimen. Dat dan weer wel.

Maar onze bondgenoten hebben een nieuwe tactiek bedacht om ons wat guller over de brug te laten komen. Ze sluiten ons uit, zoals dat vorige week gebeurde op de NAVO-top in Wales. Een grote groep landen vormde een coalitie tegen het Kalifaat, maar Nederland was bij dat overleg niet uitgenodigd.

Nou. Die tactiek heeft gewerkt. De hele Tweede Kamer staat op zijn achterste benen van verontwaardiging.

VVD’er Han ten Broeke is ‘verbijsterd’, om daar heel krijgslustig aan toe te voegen: „Het gaat om onze beschaving tegenover hun barbarij. Als daar behoefte aan is, moeten we all the way gaan. Of het nou om scherfvesten of straaljagers gaat, mijn advies aan het kabinet is: doe wat je kan.”

Zijn PvdA-collega Michiel Servaes zegt: „We hebben a priori geen voorbehoud tegen het leveren van wapens. Bezien moet worden wat Nederland nog meer kan doen.”

Zelfs de Grondwet wordt erbij gehaald, waarin staat dat Nederland de internationale rechtsorde moet bewaken. Daar zijn opeens offensieve middelen voor nodig. „Als premier Rutte IS een barbaarse organisatie noemt, laat Nederland dan bijvoorbeeld meedoen in de strijd door de inzet van F-16’s”, zegt Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Zijn collega van D66 Sjoerd Sjoerdsma is dat roerend met hem eens: „Als offensieve militaire wapens nodig zijn, moeten we dat serieus overwegen.”

Nederland is als een klein jongetje dat geen zin heeft mee te spelen met cowboytje en indiaantje. Maar als het hoort dat het niet mág meedoen van de grote jongens gaat het woedend stampvoeten en wordt het nog fanatieker dan alle anderen.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken probeerde Nederland het gezichtsverlies te besparen met een smoes die zo brutaal doorzichtig was dat hij bijna geloofwaardig werd.

Het is helemaal niet zo dat Nederland is buitengesloten, aldus minister Timmermans. Het zaaltje was gewoon te klein. Nederland paste er niet meer bij. Je moest eens weten hoe klein de zaaltjes zijn in Wales.

Misschien was het niet eens een smoes. De wereldgeschiedenis hangt van toeval aan elkaar.