Nederlandse tropenartsen gerepatrieerd om ebola

Artsen lijken nog gezond, maar zijn mogelijk besmet met virus.

Twee Nederlandse tropenartsen die wellicht zijn besmet met het ebolavirus worden dit weekeinde met een speciale vlucht van Sierra Leone naar Nederland gebracht. Dat zegt Pien Bax, directeur van de Lion Heart Foundation, de organisatie waarvoor de twee artsen werken. Het zijn de eerste twee Nederlanders die wegens mogelijke ebolabesmetting worden gerepatrieerd.

De twee artsen landen vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag in Nederland. De vlucht wordt uitgevoerd door International SOS, een organisatie die internationaal medische hulp verleent aan overheden en bedrijven. Tijdens de vlucht zal personeel „afstand houden” van de artsen, en vermoedelijk beschermende kleding dragen.

De kans dat de twee artsen zijn besmet is „niet groot”, zegt viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij wijst erop dat overdracht van het virus slechts mogelijk is via lichaamsstoffen als ontlasting. Osterhaus zegt dat het maximaal drie weken kan duren voordat een ebolapatiënt de eerste symptomen van de ziekte vertoont. In de incubatietijd is de kans op besmetting van anderen „relatief gering”.

Bij aankomst in Nederland worden de twee artsen medisch gecheckt. Er zijn dan, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), twee scenario’s mogelijk. Als een van de artsen ziekteverschijnselen vertoont, zoals koorts, zullen ze in quarantaine worden opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Mochten tijdens de vlucht al ziekteverschijnselen worden geconstateerd, dan staat bij het LUMC een speciale ambulance klaar die de twee kan ophalen. Wanneer de artsen bij aankomst in Nederland nog niet ziek zijn, dan kunnen ze naar huis. Volgens een woordvoerder van het RIVM moeten ze dan tweemaal daags hun temperatuur meten en doorgeven aan de lokale GGD.

Deze week overlegden de Lion Heart Foundation en het ministerie van Buitenlandse Zaken over de financiering van de repatriëring. Er is nog geen beslissing over genomen. Een woordvoerder van het ministerie noemt medische repatriëring de verantwoordelijkheid van werkgever en verzekeraar. „Maar als overheid vinden we dat we ook een rol hebben te vervullen.”

De artsen werkten in het Lion Heart Medical Centre in Yele in Sierra Leone. Daar zijn ze vorige week in contact geweest met drie ebolapatiënten. Ze droegen geen volledig beschermende kleding omdat nog niet vaststond dat de mensen de dodelijke infectieziekte hadden. Bax: „Onze artsen hebben scherp gelet op alle symptomen, maar die constateerden zij nog niet toen deze patiënten binnenkwamen.” De patiënten zijn intussen overleden.

Begin deze week namen de Nederlandse artsen contact op met de ambassade in het Ghanese Accra. De kliniek, grotendeels met Nederlands geld gefinancierd, is door de lokale overheid gesloten.

    • Enzo van Steenbergen
    • Michiel Dekker