Kan Opstelten IS niet verbieden in Nederland? IS ís al verboden

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Martijn Beekman

De Islamitische Staat (IS) ís in Nederland al verboden, in tegenstelling tot wat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) vanochtend zei. Hij liet toen aan persbureaus Novum en ANP weten dat alleen het Openbaar Ministerie (OM) IS kan verbieden. De minister reageerde hiermee op een besluit van Duitsland, waar IS door de regering wordt verboden.

Update 16.05 uur - Minister Opstelten heeft na afloop van de ministerraad aan het ANP laten weten dat Islamitische Staat inderdaad al in Nederland verboden is.

Dat IS al verboden is, blijkt uit antwoorden op Kamervragen van de minister zelf, gepubliceerd op 9 september. Daarin schrijft Opstelten:

“Het standpunt houdt in dat nu IS (voorheen ISIS/ISIL) en Hamas (door de EU en de VN) verboden, terroristische organisaties zijn die tot doel hebben geweld te plegen tegen bepaalde bevolkingsgroepen, het in het openbaar tonen van deze vlaggen van deze organisaties naar het oordeel van het Openbaar Ministerie strafbaarheid oplevert, op grond van artikel 137d en 137c Wetboek van Strafrecht. Tegen het dragen van deze vlaggen zal dan ook worden opgetreden.”

Sinds half juni op lijst met terroristische organisaties

Ook staat IS sinds half juni vermeld op een Europese lijst met terroristische organisaties en personen. Van die personen en organisaties worden onder andere de financiële tegoeden bevroren. Volgens de Nederlandse wet is bovendien iedereen die op die Europese verordening vermeld staat, van “rechtswege verboden en niet bevoegd tot het verrichten van rechtshandelingen”.

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) noemt het in een reactie tegenover NRC “vreemd” dat Opstelten niet benoemt dat IS al een verboden organisatie is. “Dat is zo op grond van nationaal én internationaal recht. Ik vind dat knullig.”

400 Duitse IS-sympathisanten

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maiziere, maakte eerder vanochtend bekend dat het land alle activiteiten van de groepering verbiedt. Naast dat de terreurbeweging zelf verboden is, is het werven, verspreiden van propaganda en het zoeken van financiers ook niet meer toegestaan.

De minister noemt de groep een “bedreiging voor de publieke veiligheid en moet daarom gestopt worden.” In Duitsland zouden zo’n 400 IS-sympathisanten wonen.