Rutte: 30 extra onderzoekers naar rampplek vlucht MH17

Foto ANP/Pierre Crom

Nederland stuurt dertig extra onderzoekers naar de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Wegens het huidige staakt-het-vuren tussen Kiev en de rebellen is er een kans dat het gebied veilig genoeg kan zijn om het onderzoek te hervatten.

Dat heeft minister-president Rutte zojuist bekendgemaakt tijdens de persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

Onderzoekers kunnen nog niet afreizen naar rampplek

Op dit moment zijn er al vijftien onderzoekers gestationeerd in Charkov. Dat team wordt nu dus versterkt met dertig extra onderzoekers. Zij zijn betrokken bij de zoektocht naar stoffelijke resten en bezittingen van slachtoffers van de ramp met de MH17.

De opschaling van het aantal onderzoekers wil echter niet zeggen dat het onderzoek ook daadwerkelijk wordt hervat. Het is alleen zo dat door het huidige staakt-het-vuren de situatie rondom de rampplek veiliger kan worden, waardoor de onderzoekers in dat geval aan de slag zouden gaan. De Nederlandse regering heeft echter nog geen garanties gekregen dat het team naar de rampplek kan afreizen.

Reeds 211 passagiers geïdentificeerd

Het ministerie van veiligheid en Justitie meldt vandaag dat deze week achttien slachtoffers zijn geïdentificeerd. Elf van hen hadden de Nederlandse identiteit. Over de nationaliteit van de zeven andere geïdentificeerde slachtoffers wordt op verzoek van de ambassades van de betrokken landen geen uitspraken gedaan.

Tot nu toe is de identiteit van 211 slachtoffers achterhaald. Het vliegtuig had 298 passagiers. Het identificatieproces kan nog maanden duren.

    • Philippus Zandstra