Nederland en Kroatië gaan gelijk op in Davis Cup

Robin Haase viert zijn winst op Borna Coric tijdens de Davis Cup wedstrijd tussen Nederland en Kroatië. Foto ANP/Koen van Weel

Robin Haase heeft het Nederlands Davis Cupteam vrijdag op gelijke hoogte gebracht tegen Kroatië. De Hagenaar was in het tweede enkelspel in drie sets te sterk voor Borna Coric: 7-6 (4), 6-1, 6-4. Eerder op de dag had Igor Sijsling het openingsduel verloren van Mate Delic.

De 17-jarige Coric, de nummer 176 van de wereld, presenteerde zich goed in de Amsterdamse Ziggo Dome. Hij kreeg in de eerste set zelfs drie setpoints. Haase speelde op de belangrijke punten echter sterk, werkte ze weg en won de eerste set in de tiebreak.

Coric bleek in het eerste bedrijf veel energie te hebben verspeeld. Hij werd in de vierde game gebroken en twee games later nogmaals. Bij 5-1 serveerde Haase de tweede set uit. Ook in de derde set trok Haase aan het langste eind. Een break in de vijfde game volstond om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Zaterdag staat het dubbelspel op het programma. De Kroatische kopman Marin Cilic komt dan voor het eerst in actie. Hij was na zijn winst op de US Open maandag nog niet fit genoeg om vier dagen later in de single al in actie te komen. Hij treft met Marin Draganja vermoedelijk Haase en Jean-Julien Rojer.

Inzet bij de ontmoeting tussen Kroatië en Nederland is een plek in de wereldgroep. (Novum)