‘Militanten die Malala aanvielen gearresteerd in Pakistan’

De militanten die het inmiddels wereldberoemde Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai hebben aangevallen zijn gearresteerd. Dat meldt persbureau AFP op gezag van het Pakistaanse leger. Hoeveel mannen er precies zijn gearresteerd en waar dat is gebeurd, is nog onduidelijk.

Malala vorige maand tijdens een publiek optreden in New York. Foto Reuters / Carlo Allegri

Een groep van tien militanten die het inmiddels wereldberoemde Pakistaanse schoolmeisje Malala Yousafzai hebben aangevallen zijn gearresteerd. Dat heeft het Pakistaanse leger vanmiddag gezegd. Waar de militanten zijn gearresteerd is niet bekendgemaakt.

Malala werd in oktober 2012 bij een aanslag van de Pakistaanse Talibaan door haar hoofd geschoten, maar overleefde. Volgens de Talibaan verspreidde Malala met haar pleidooi voor onderwijs voor meisjes “westers gedachtegoed”. Bovendien had ze openlijk kritiek op het feit dat de Talibaan tegen onderwijs voor meisjes waren.

Malala werd na de aanslag in Groot-Brittannië behandeld en groeide na haar herstel uit tot een wereldwijd icoon van de strijd voor meisjesonderwijs. Ze ontving onder meer de Kindervredesprijs in Den Haag en de Sacharovprijs, de belangrijkste prijs voor mensenrechten in Europa.

Een prominente Pakistaanse Talibaan-commandant heeft vorig jaar in een open brief aan Malala spijt betuigd over de aanslag. “Toen jij werd aangevallen kwam dat als een schok voor mij. Ik wilde dat het nooit gebeurd was en dat ik je vooraf van advies had kunnen voorzien.”, schreef hij in juli vorig jaar. Andere prominenten van de Talibaan bleven echter een harde toon in haar richting kiezen. Mullah Fazlullah, die de opdracht gaf voor de aanslag, werd eind vorig jaar commandant van alle Pakistaanse Talibaanstrijders.

    • Pim van den Dool