NRC Boeken: Martin Meredith, Lydia Davis & David Mitchell

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Martin Meredith, Gerrit Kouwenaar, Lydia Davis, Jeroen Theunissen, David Mitchell en veel meer.

Kroniek van een plundertocht

In zijn nieuwe boek vertelt de Britse historicus Martin Meredith de lange geschiedenis van Afrika aan de hand van de eeuwige zoektocht naar rijkdommen. Tot op de dag van vandaag werd zoeken altijd roven.
Door Wim Brummelman. Lees meer.

Column: Iedereen is welkom: het afscheid van de voorlaatste Vijftiger

Remco Campert leek klein naast de kist van Gerrit Kouwenaar. De man die sinds vorige week de laatste Vijftiger is, mocht de aula eerder binnen bij de begrafenis van de voorlaatste Vijftiger. Hoe jong de geest van Campert ook is, het lichaam gaat al 85 jaar mee. Hij wachtte zwijgend aan de zijkant van de vrijwel lege zaal.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Interview Lydia Davis: ‘Nachtmerries zijn te ingewikkeld’

De kampioene van het korte verhaal was even in Nederland om te praten over haar werk. Erg veel gesproken wordt er niet in haar oeuvre: „Dialogen vind ik kunstmatig en kunstmatigheid wil ik vermijden”.
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Er valt weinig in dit leven in te halen

Een man, ooit ontvoerd en ontkomen in Syrië, vertelt als hoofdpersoon in de nieuwe roman van Jeroen Theunissen veel uiteenlopende verhalen. Die gaan vooral over verloren onschuld, in verschillende gedaanten.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Fantastisch, in alle betekenissen

In zijn nieuwe mozaïekroman laat de gevierde schrijver David Mitchell, die wéér gepasseerd is voor de Booker Prize, mensen kiezen tussen goed en kwaad. En dan zijn er ook nog zielen die asiel zoeken.
Door Ellen de Bruin. Lees meer.

Abonnees kunnen hier de hele Boekenbijlage inzien.

    • Roderick Nieuwenhuis