Liever meer móóie vrouwen in de techniek

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De voorselectie van kandidaten voor in de ‘Women in Technology’-kalender.

Wie: Ramón Feuth, directeur van detacheringsbureau Dosign Engineering.

Een béétje inhoud is leuk, maar het allerbelangrijkste: ze moeten er goed uitzien. Anders krijgen ze geen plek in zijn ‘Women in Technology’-kalender. Het is niet anders, zegt Ramón Feuth van Dosign Engineering.

Een kalender vol knappe studentes

De studentenvereniging van de Technische Universiteit Delft klopte vijf jaar geleden bij zijn bedrijf aan. “Of we samen een kalender wilden maken met knappe studentes. Die kon dan verspreid worden onder middelbare scholieren die nog een studiekeuze moesten maken.” Op die manier, hoopten de TU-ers, zouden zich wat meer dames aanmelden. “Die zouden dan denken: ‘Wow! Wat een leuke meiden, zo wil ik ook zijn’. Want er zijn nog altijd veel minder vrouwen dan mannen werkzaam in de technische branche.”

En dat gaat Feuth enorm aan het hart, zegt hij. Vandaar dat hij de kalender inmiddels in eigen beheer is gaan uitgeven, zonder hulp van de Technische Universiteit. “Dit jaar konden zich ook dames van buiten de universiteit aanmelden. Als ze maar een link met de techniek hadden.” Vrouwen die iets technisch studeren, of een baan hebben als project-engineer op een scheepswerf, zegt Feuth. Hij ontving 120 inzendingen. Die plaatste hij – foto plus verhaaltje – op zijn website. Het publiek stelde de top 25 samen, en morgen – tijdens de castingdag in Rotterdam - bepaalt Feuth samen met zijn drie juryleden wie zijn twaalf calendergirls worden.

Al dat moois in de technische branche

Hoe? “Nou, daar hebben we een puntensysteem voor.” Hoe dat precies in elkaar zit, kan Feuth nu even niet meer voor de geest halen. Maar in elk geval kunnen de dames in totaal zes punten verdienen. Maximaal twee voor ‘uiterlijk’ en één voor ‘ambitie’. Daarnaast moeten ze natuurlijk fotogeniek zijn. Zodat januari straks wel even goed op de foto staat als april. In een kort jurkje op een heftruck bijvoorbeeld, of hooggehakt in de weer met een lasapparaat – zoals in de voorgaande edities.

Soms, zegt Feuth, krijgt hij commentaar. “Dan zeggen ze dat dit seksistisch is. Onzin natuurlijk.” De kalender moet gezien worden als knipoog naar al het moois dat de technische branche te bieden heeft, zegt hij. “Uiteindelijk wíllen we toch ook gewoon meer van dit soort vrouwen in de techniek?” Scrollend door de foto’s op de website. “Kíjk nou toch.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken