Opinie

    • Hans Beerekamp

Iedereen wil wel een beetje op DWDD lijken

Ancilla Tilia vliegt eruit in ‘Expeditie Robinson’

Afgezien van nieuwe en verdwenen programma’s wordt het nieuwe televisieseizoen gekenmerkt door kleine veranderingen in formats of spelregels van gecontinueerde titels. Na twee weken leert een kleine inventarisatie ons misschien iets over de denkrichtingen.

Het praatprogramma WNL op Zondag verving een van de twee presentatoren, economiejournalist Janneke Willemse, door de iets breder georiënteerde Margreet Spijker (ex-RTL) en verhuisde naar Vondel CS, de Amsterdamse voorpost van AVROTROS. Die fusieomroep wil misschien WNL best absorberen, op termijn.

Bij Koefnoen (AVRO) verdween helaas de Rapservice van Arjen Lubach en Edo Schoonbeek, terwijl iets vergelijkbaars (zij het veel minder geraffineerd) opdook aan het slot van RTL Late Night. Nadat Humberto Tan afscheid heeft genomen, brengt een rapper buiten beeld – Lange Frans of iemand die hem heel goed nadoet – een ode aan de nieuwspersoon van de dag. Het lijkt een heel klein beetje op het format van LuckyTV (Sander van de Pavert) aan het slot van De Wereld Draait Door (VARA).

Soms lijkt het wel of iedereen op DWDD wil gaan lijken. Soulzangeres Giovanca die bij Pauw (VARA) haar favoriete plaatjes draait (vanaf de iPad), toegejuicht door Gerdi Verbeet, om maar eens een ander voorbeeld te noemen. Ook de stoelendans van zijngasten brengt Pauw dichterbij het format van het in de belendende studio uitgezonden programma van Matthijs van Nieuwkerk.

Te midden van alle stormen blijft in zijn tiende seizoen DWDD zo’n beetje de benchmark. Er worden meer spelletjes in beeld gespeeld, en een nieuw journalistenpanel (Max Pam, Jildou van der Bijl en Chris Buur) mag de binnenlandse en buitenlandse persoon van de maand aanwijzen. Opvallend afwezige in de eerste afleveringen waren de al vorig jaar voorzichtig afgebouwde reportages van De Jakhalzen, van wie alleen Erik Dijkstra nog over is.

Er is bijna geen programma meer zonder winnaars en verliezers, zeker bij de commerciële zenders. Het verschil tussen beide mensensoorten wordt dit seizoen nog iets aangescherpt. Tijdens de eerste ronde, de zogeheten Blind Auditions van The Voice of Holland (RTL4) mag de kandidaat voor wie geen enkel jurylid zijn stoel omdraait, zonder nadere bespreking zijn biezen pakken. Daardoor blijven hem of haar pijnlijke evaluaties („je was fantastisch, maar net niet goed genoeg”) bespaard, maar de mogelijkheid om iets terug te zeggen vervalt eveneens.

Ook in het gisteren gestarte nieuwe seizoen van Expeditie Robinson (RTL5) is er geen herkansing meer voor een weggestemde kandidaat. Dat lot viel als eerste fetisjmodel en internetactivist Ancilla Tilia ten deel. Ik had haar welbespraakte en vileine persoonlijkheid graag deel zien uitmaken van de verwachte complotten, maar ze strandde voortijdig in een modderbad. Er is dit jaar in de Flippijnen een Hemel, een Aarde, een Hel en een Vliegtuig naar Huis.

Heel benieuwd hoe vanavond het format van Utopia (SBS6) – ongemakkelijk samenwonen van demografische archetypen – een alternatieve, publieke invulling krijgt in Typisch Nederland (VARA). Want de NPO is zich duidelijk aan het profileren als het huis van de betere televisie.

    • Hans Beerekamp