Gokhallen op de Wallen mogen nog niet dicht

Rechter herroept besluit gemeente om gokhallen te sluiten.

Twee gokhallen blijven open. foto ANP

Amsterdam mag twee gokhallen in de binnenstad vooralsnog niet sluiten op grond van het bestemmingsplan van postcodegebied 1012. De Raad van State heeft de gemeente en stadsdeel Centrum teruggefloten. Zij wilden twee gokhallen in de Molensteeg en op de Oudezijds Achterburgwal sluiten in het kader van het ‘uitsterfbeleid’.

De gemeente probeert al jaren lang de eenzijdige economie van het Wallengebied – met zijn overdaad aan bordelen, coffeeshops, massagesalons, minisupermarkten, gokhallen et cetera – tegen te gaan. Ook omdat die activiteiten vaak met ‘fout’ geld zouden worden gefinancierd. Daarbij hanteert de gemeente twee bestuurlijke instrumenten: het bestemmingsplan en de Wet-BIBOB, de wet bevordering integriteitsbeoordelingen, waarbij een landelijk bureau toetst of een ondernemer in aanmerking komt voor een vergunning. Dit om te voorkomen dat de overheid ongewild criminelen helpt ondernemen.

De gokhallen zijn eigendom van een BV van ondernemer Marcel Kaatee. Hij moest zijn gokhallen in maart 2012 sluiten omdat hij, op grond van een BIBOB-advies, geen vergunning meer kreeg voor de exploitatie. Struikelblok is dat hij een substantiële lening van Jan Dirk Paarlberg heeft ontvangen, de vastgoedhandelaar die in verband wordt gebracht met witwaspraktijken en criminelen als Willem Holleeder. Kaatee zelf is in 2009 door het Gerechtshof vrijgesproken van een reeks misdrijven, waaronder afpersing van zakenman Willem Endstra.

Kaatee is naar eigen zeggen bezig zijn gokhallen te verkopen, maar die worden intussen al een jaar niet gebruikt. Na die termijn zou de gemeente de bestemming ‘gokhal’ van de panden mogen afhalen: het uitsterfbeleid in het 1012-gebied. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat deze bepaling hier niet mag worden toegepast. Kaatee had aangevoerd dat er een serieuze gegadigde voor zijn gokhallen is, maar dat de gemeente een BIBOB-advies voor die koper heeft aangevraagd. Tijdens die procedure zou de termijn van een jaar verstrijken zonder dat Kaatee de kans heeft op de verkoop.

„Zo’n uitspraak is een moment waarop je moet bedenken of je aanpak nog wel werkt”, zegt fractievoorzitter Marja Ruigrok van de VVD. Zij zal burgemeester Van der Laan vragen of de bestuurlijke aanpak, begonnen in 2007, niet aan „herijking” toe is. „Zijn onze wapens stomp geworden?” Volgende week krijgt de gemeenteraad de jaarlijkse rapportage over de voortgang van het project 1012, met daarin de resultaten van het uitsterfbeleid.

De gemeente wil de uitspraak over het beroep eind dit jaar afwachten voordat ze commentaar geeft.

    • Bas Blokker