Gezocht: 5.000 rechtsmenschen met geld

Foto HH

Opinie van rechts. Daarvoor ziet Joshua Livestro, nu hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard, nog wel ruimte. Livestro, columnist, publicist en ooit adviseur van Sarah Palin lanceert volgende week een nieuwe site, waarmee hij vijfduizend betalende abonnees wil binnenhalen. Dan pas kan het initiatief echt van start gaan.

Twitter avatar JoshuaLivestro Joshua Livestro Nieuwe betaalsite met topcommentatoren en eigen reportages zoekt 5000 abonnees, roken geen bezwaar: http://t.co/qXFBLXkapU

Wat gaat het precies worden?

“We gaan een platform maken met dagelijkse opiniejournalistiek en eigen videoreportages. We hebben als ambitie op termijn een online televisiekanaal te worden. Dagelijks komen nieuwe berichten en reportages online: van columns tot longreads en opinie. We hebben nu een redactie van acht mensen bijeen, deel- en voltijd.”

Is er plaats op de markt voor nóg een nieuwe opiniesite?

“Er is een onbalans in de programmering. Bij de publieke omroep noemden ze het ‘drie keer De Volkskrant’. Veel nieuws komt vanuit één wereldbeschouwing, maar actualiteiten moeten ook op een andere manier worden belicht. Wij willen kwaliteit en verdieping. De Telegraaf doet het nieuws en vroeger deed Elsevier klassieke opinie, maar dat doen ze ook niet meer. Dus is er ruimte op rechts voor deze kwaliteit en verdieping.”

Twitter avatar JoshuaLivestro Joshua Livestro Mooi dagje zo. Werd oa zionist, anti-islam, godsdienstfanaat, Wildershater & eurofiel genoemd. En we zijn nog niet eens begonnen! #winning

Een ‘Rechtse Correspondent’?

“Dat is een vergelijking die wordt gemaakt, maar wij zijn wat we zijn. Het motto van De Correspondent luidt ‘Voorbij de waan van de dag’. Wij willen juist niet te ver voor de muziek uitlopen, want dan missen we de publieke opinie, dat waar mensen het dagelijks over hebben. Maar ik waardeer De Correspondent en ik hoop dat wij het net zo goed gaan doen. Of beter, dan zou ik helemaal blij zijn.”

“Sommigen zeggen dat we een voortzetting zijn van het voormalige Opinio, maar we doen het online in plaats van op papier, dat is logisch tegenwoordig. Daarnaast waren zij afhankelijk van één geldschieter en dat maakt een medium kwetsbaar. We willen daarom een breed gedragen begroting met minimaal vijfduizend betalende abonnees.”

Is er ruimte voor nóg een medium dat gebruik maakt van crowdfunding?

“Ik denk dat het publiek inmiddels gewend is aan crowdfunding en dat mensen accepteren dat de journalistiek zo uit de kosten probeert te komen. Journalistiek op het web zit tegenwoordig bijna altijd achter betaalmuren, dus ik verwacht geen problemen.
Afhankelijk van het tempo van de abonnementen die binnenkomen, bekijken we of er een markt is voor ons initiatief. Mocht toch blijken dat er te weinig abonnees binnenkomen, dan trekken we de stekker uit het plan.”

Wat voor onderwerpen en rubrieken kunnen we verwachten?

“Daar ga ik niets over loslaten. We gaan komende dagen steeds meer bekend maken, wie er mee werken bijvoorbeeld. Volgende week, 18 september, lanceren we de naam van ons medium en maken we bekend hoeveel het gaat kosten om lid te worden. Vanaf dat moment kunnen mensen zich ook aanmelden.”

    • Marloe van der Schrier