Geef je genoeg zakgeld? Nee - vergeleken met de rest van Europa niet

Vrijdag zakgelddag, althans in veel gezinnen. ING onderzocht deze week hoe gul Nederlandse ouders zijn in verhouding tot ouders in andere Europese landen. De conclusie: niet erg genereus.

Zakgeldranglijst

1. Italië
2. Frankrijk
3. Spanje
4. Oostenrijk
5. België
5. Duitsland
7. Verenigd Koninkrijk
8. Turkije
9. Polen
10. Roemenië
11. Nederland
12. Tsjechië

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) krijgt ongeveer 82 procent van de kinderen van 8 en 9 jaar zakgeld, bij middelbare scholieren is dat 88 procent. Uit het ING-onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren van 15 en ouder er het beste vanaf komen, Europees gezien. Ze staan op plaats acht.

Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen die zakgeld krijgen, later beter met geld omgaan. Volwassenen die als kind zakgeld ontvingen, staan minder vaak rood en leggen vaker geld opzij. Ian Bright, senior-econoom bij ING Groep:

“Kinderen een vorm van financiële controle geven kan een manier zijn om hen de waarde van het geld bij te brengen en hen te helpen basisvaardigheden op het gebied van budgettering op te bouwen.”

ING is niet de enige bank die het belang van zakgeld benadrukt, de Rabobank doet hetzelfde. Maar het advies komt ook uit onafhankelijke hoek. Het NIBUD zegt al langer dat zakgeld een goede manier is om te oefenen voor later. Bij kinderen vanaf zes jaar heeft het nut om zakgeld te geven.

Ten slotte geldt - zoals vaker in de opvoeding - dat consequent zijn het beste werkt. Het NIBUD: “Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.”

    • Camil Driessen