Affaire Rice zet NFL onder druk

Ray Rice werd tot voor kort gezien als een van de beste en best betaalde sportlieden van de VS. Nu is hij werkloos – en de reden voor een nationale discussie over huiselijk geweld.

De 27-jarige speler van American Football-club de Baltimore Ravens was verloofd met Janay Palmer toen hij haar in februari bewusteloos sloeg in een lift. Zo eindigde hun avondje stappen: Ray die zijn bewegingsloze geliefde een lift uit sleepte, met haar gezicht naar beneden, terwijl de beveiligingscamera’s alles opnamen.

De beelden zijn maandag naar buiten gekomen via roddelwebsite TMZ. Nadat Rice in maart was aangeklaagd wegens mishandeling, waren eerst ‘minder erge’ opnamen te zien geweest. Rice werd voor twee wedstrijden geschorst. Dat leidde tot woedende reacties, waarna de TMZ-beelden opdoken. Nu was de mishandeling alsnog „schokkend” genoeg: de club en profliga NFL zagen zich gedwongen om Rice heen te zenden. Inmiddels is de voormalige FBI-directeur Robert Mueller ingehuurd voor een intern onderzoek bij de NFL.

Meestal is het klein nieuws als narcistische topsporters in de problemen komen met vrouwen, drugs of drank. Maar met de zaak-Rice bemoeit iedereen zich. Volgens bokser Floyd Mayweather is Rice heus niet de ergste vrouwenmishandelaar, hij werd alleen gesnapt. President Obama veroordeelt het geweld. „Een echte man” doet zoiets niet.

Twitter is er ook vol van. Met de hashtags #WhyIStayed (waarom ik bleef) en #WhyILeft (waarom ik vertrok) delen vrouwen verhalen van lichamelijke, seksuele en emotionele mishandeling. Columnisten analyseren de cijfers: van alle Amerikaanse vrouwen krijgt zeker een op de zes harde klappen. En de kwestie is nog niet voorbij. De NFL – hoeder van de miljardenbelangen in het football – ligt onder vuur. Critici roepen om de scalp van voorzitter Roger Goodell, die een doofpotcultuur in stand zou houden. Intussen verdedigt Janay Palmer de man met wie ze trouwde ná de mishandeling. Ze noemt het een privé-zaak.

    • Diederik van Hoogstraten