Economie

Financiële belangen en vrouwenmishandeling in het American football

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

American football is meer dan America’s game. Het is een uiterst succesvolle business met een jaaromzet van negen miljard dollar: zo’n zeven miljard euro. Tweeëndertig clubs. Vijftig spelers per club. Een kort seizoen van zeventien weken, inclusief playoffs. En bovenal tientallen miljoenen fans, dure toegangskaarten, miljardendeals rond de tv-rechten. Met in de winter de Superbowl, wanneer half Amerika kijkt en een halve minuut reclame vier miljoen dollar kost.

De financiële belangen zijn groot, de ruimte voor fouten is klein. En dus klinkt nu de roep om de scalp van Roger Goodell. Als directeur van de profliga (NFL) is hij verantwoordelijk voor de halfslachtige afhandeling van een schandaal rond huiselijk geweld, gepleegd door een topspeler.

Ray Rice van de Baltimore Ravens sloeg zijn verloofde in februari bewusteloos in een lift, wat beveilingscamera’s vastlegden. De NFL wist er van, maar deed niets. Toen dit niets doen - verrassing! - niet genoeg was in de ogen van critici, volgde een schorsing van twee wedstrijden. Toen ook dát tot verbijstering leidde, besefte zelfs de toondove NFL dat Rice weg moest.

De losgebarsten discussie over vrouwenmishandeling is één ding. De vragen over mysogynie in de NFL: ook goed. Het hele verhaal lijkt geen einde te kennen. Iets anders is of de NFL een les leert. Not a chance, zeggen cynische waarnemers. Maar een goede stap zou het heenzenden van Goodell zijn, vinden invloedrijke sportcolumnisten zoals Bill Plaschke: “De geloofwaardigheid is verdwenen, het fatsoen is weg en een wissel is dringend nodig.”

Want zou een topman in een andere bedrijfstak te handhaven zijn na zo’n schandaal? Iedereen kent het antwoord. Maar in die andere brnaches gaat geen negen miljard dollar om.

Niemand hoeft meer naar RadioShack

Echt beleefd was het winkelpersoneel er nooit. Echt schoon waren de vestigingen niet. Maar toch, je moest bij een van de honderden RadioShacks zijn voor koptelefoons, computermuizen en dat specifieke kabeltje om de CD-speler aan je versterker te hangen.

Die tijd is voorbij. De winkels van de electonica-keten worden zeldzaam en leeg. Vrijwel alles is online te vinden, doorgaans goedkoper en sneller dan bij RadioShack. En dus is het geen verrassing, wat de top van het bedrijf donderdag liet weten bij de bekendmaking van de laatste kwartaalcijfers: “Dit leidt tot ernstige twijfel over ons vermogen om verder te gaan.”

Een faillissement is ook volgens het management zelf geen gek idee. In de VS betekent dit niet per se een einde van het bedrijf, maar meestal ‘een Chapter 11’: wettelijke bescherming onder hoofdstuk 11 van de Faillissementswet, om zonder druk van crediteuren en juristen aan een herorganisatie te werken.

Eerst gaat Radioshack nog meer winkels sluiten, mensen ontslaan en de schulden saneren. Waar analist Michael Wachter weinig in ziet. “Naar onze mening is dit schip zinkende.”

Nieuwe dag, nieuwe hack

Het online-bestaan wordt er niet makkelijker op. Worden we niet bespioneerd door de NSA, worden klantgevens niet gestolen bij HomeDepot, dan gaat het wel mis bij Google.

Op een Russische site zijn vijf miljoen gmail-addressen plus wachtwoorden geplaatst. Maak je geen zorgen, zegt Google; slechts 2 procent van de combinaties zijn current; de rest is verouderd of verlopen. Maar zoals Forbes opmerkt: dat zijn nog altijd 100 duizend gebruikers die aan een nieuw wachtwoord moeten en zich wellicht zorgen maken wat een hacker al dan niet met zijn gegevens wil of kan.

En dan blijkt dat de site die belooft te helpen misschien zelf een fake is.

Twitter avatar togakangaroo George Mauer For the love of god, Don’t go to IsLeaked, there is a good chance that’s a scam http://t.co/o0s1uMByUM

Tip van de dag voor wie het nog niet wist: 2-Step Verfication, om je met méér dan alleen een wachtwoord t beschermen.