170 Hz

NPO 2, 23.00-00.30u.

(Joost van Ginkel, 2011). De eerste Nederlandse speelfilm met twee dove hoofdpersonen is alleen al om die reden opmerkelijk. Regisseur Joost van Ginkel koos er echter voor om de hoofdrollen te laten spelen door horende acteurs, Gaite Jansen en Michael Muller. Het duo leerde speciaal voor 170 Hz gebarentaal en werd tijdens de opnames begeleid door twee doven. Ze spelen Evy en Nick, twee verliefde tieners die van huis weglopen als de ouders van Evy bezwaar maken tegen hun verliefdheid.

Van Ginkel grijpt doofheid vooral aan om een experimentele film te maken waarin omgevingsgeluid meestal is vervangen door vervreemdende soundscapes en vervormd geluid. Door gesproken dialogen weg te laten en gebarentaal te ondertitelen komt 170 Hz dicht in de buurt van de stomme film uit de beginjaren van de cinema. Het beeld moet het werk doen. Hierin komt Van Ginkel een heel eind. De meeste locaties zijn bijzonder expressief, met name de leefomgeving van Nick, een verlaten fabrieksterrein met grote graansilo’s. De fraaie scène waarin ze elkaar in slow-motion bekogelen met rode verf, dient louter om visueel te imponeren – en het werkt.

André Waardenburg