Doodstraffen voor terreuraanslag op Chinees treinstation

Politieagenten patrouilleren bij de rechtbank in Kunming, waar vanochtend de vonnissen tegen de verdachten van de aanslag werden uitgesproken. Foto AFP

Een rechtbank in het zuidwesten van China heeft vanochtend drie mannen ter dood veroordeeld die betrokken zouden zijn geweest bij het organiseren en uitvoeren van een terreuraanslag in maart die aan 31 mensen het leven kostte. Een vrouw die ook een rol speelde bij de aanslag kreeg levenslang.

Bij de aanslag, die op 1 maart dit jaar plaatsvond en China schokte, stak een groep mensen in op een menigte op een treinstation in de stad Kunming. De vier verdachten die vandaag voor de rechter stonden tijdens het eendaagse proces werden allen schuldig bevonden aan moord. De mannen krijgen de doodstraf omdat zij de terreurgroep zouden hebben geleid, de vrouw was volgens de rechter enkel lid van de groep.

Regering wees direct naar Oeigoeren

De Chinese regering heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag steeds in de schoenen geschoven van radicale Oeigoeren, een islamitische, Turks sprekende minderheid die woont in de westelijke provincie Xinjiang. In de provincie zijn er al jaren grote spanningen tussen de Oeigoeren, die zich gediscrimineerd voelen door de meerderheid van Han-Chinezen. De namen van de verdachten die vanochtend voor de rechter stonden klonken als Oeigoers, schrijft persbureau AFP.

De aanslag op het treinstation van Kunming zou het begin blijken van een reeks van grote aanslagen in China. Eind mei kwamen opnieuw 31 mensen om toen twee autobommen ontploften op een drukbezochte markt in de hoofdstad van Xinjiang, Urumqi. Begin augustus vond de grootste aanslag tot nu toe plaats, toen bijna honderd mensen werden gedood bij geweld in Shache.

    • Pim van den Dool