Dit schrijven andere media vandaag

HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

KPMG gaat het zuinig aan doen. Het lijkt het accountantskantoor, dat de afgelopen maanden enkele schandalen over zich heen kreeg, de beste manier om perverse prikkels uit te bannen. Dat schrijft De Telegraaf.

De winst van het bedrijf is niet langer leidend voor de hoogte van salarissen. Partners krijgen winstdeling pas vertraagd uitgekeerd. En er worden zogenoemde clawback-regelingen in het leven geroepen, waardoor uitgekeerde bonussen alsnog herroepen kunnen worden als blijkt dat het bedrijf er toch niet zo goed voor staat.

Vandaag maakt KPMG de maatregelen bekend, schrijft De Telegraaf. Jan Hommen, sinds juni topman en crisisbestrijder bij KPMG, zijn de strenge maatregelen nodig om de reputatie van KPMG weer te redden. ”KPMG wil grote stappen zetten en daarmee het verleden achter ons laten”, aldus Hommen in De Telegraaf.

45.000 werklozen vinden volgend jaar een baan

Ze zijn weer uitgelekt: cijfers die op Prinsjesdag gepresenteerd worden. RTL probeerde bij de rechter tevergeefs vroegtijdige openbaring van de miljoenennota af te dwingen. Maar de NOS heeft enkele flarden van informatie te pakken.

Het begrotingstekort daalt naar 2,2 procent. De economische groei zal volgens jaar 1,25 procent bedragen. En het aantal werklozen daalt van 650.000 naar 605.000. Er zijn dus 45.000 werkloze Nederlanders die het nu nog niet weten, maar volgend jaar  een baan krijgen. Dat blijkt uit de macro-economische verkenning die het Centraal Planbureau op de derde dinsdag van september zal presenteren.

Het Financieele Dagblad brengt de zeer spannende analyse dat de Miljoenennota en Rijksbegroting ”geen vervelende verassingen voor het bedrijfsleven” bevatten, maar ook geen grote meevallers. Gaat u maar rustig slapen en wachten op de baan die komen gaat.

Economen zijn ook maar beïnvloedbare mensen

Boeiend stuk op Follow the Money over het financieel gedrag van economen, je weet wel die mensen die graag analyseren hoe mensen zich financieel gedragen.

Economen worden in hun standpunten beïnvloed door financiële belangen, luidt de conclusie van het stuk, gebaseerd op onderzoek van Luigi Zingales, een econoom van de Chicago Booth School of Business. Zo vinden economen die zelf een commissariaat hebben vier keer zo vaak dat managers onvoldoende of slechts voldoende betaald worden.

Dat betekent echter niet dat economen alleen maar op geld uit zijn, schrijft Follow the Money. Wil een econoom in de academische wereld hogerop komen dan is de kans groter dat hij of zij beïnvloed wordt door het grote geld. Om carrière te maken moet je publiceren. En om te publiceren moet je door de redacteuren van gezaghebbende tijdschriften goed gevonden worden. En die zouden vaker goede banden hebben met het bedrijfsleven. Dus bestaat de neiging als ambitieuze econoom om ook pro-zakenleven te zijn.

En soms gaat het wel om geld. Follow the Money haalt het tenenkrommende voorbeeld aan van de Amerikaanse econoom Frederic Mishkin die in ruil voor 124.000 dollar een lyrisch rapport schreef over financiële stabiliteit in IJsland. Twee jaar later werd de gehele IJslandse bankensector weggevaagd. Hoe dat te verklaren? Mishkin: “I think that, uh, you’re going with the information you have at, and generally, uh, the view was that, that, uh, that Iceland had very good institutions.”

    • Melle Garschagen