Dit jaar gaan 8.500 bedrijven failliet. En dat is goed nieuws

Foto iStock

Update 09.30 uur: daling aantal faillissementen

Er zijn dit jaar 22 procent minder faillissementen uitgesproken dan vorig jaar. Dat meldt het CBS. In totaal gingen er tot en met augustus 4.559 bedrijven failliet. Terug op het punt van voor de crisis zijn we nog niet. Het aantal faillissementen is nog wel twee maal zo hoog als in dezelfde periode in 2008.

Kunnen ondernemers weer een beetje opgelucht ademhalen? Het lijkt erop. Na rampjaar 2013 - waarin het aantal uitgesproken faillissementen het hoogst was sinds 1951 - daalde het driemaandelijkse gemiddelde vorige maand naar 518 bankroeten: het laagste punt in drie jaar tijd.

Vandaag komt het CBS met nieuwe cijfers over de maand augustus en de tekenen van economisch herstel lijken zich ook naar de rechtbank te verplaatsen.

Laagste aantal faillissementen in drie jaar

Hoe doet Nederland het ten opzichte van andere Europese landen?

Kredietverzekeraar Atradius voorspelt dat het totale aantal faillissementen dit jaar ‘daalt met 10 procent’. Dat komt neer op in totaal 8.500 uitgesproken faillissementen, zo’n 1.000 minder dan in 2013.

Verder laat de becijfering van Atradius zien dat Nederland het in Europees perspectief ook goed doet op dit gebied: alleen in Denemarken en Spanje zal het aantal faillissementen sterker afnemen.

Hoe zijn de faillissementen verdeeld over Nederland?

    • Yordi Dam