Debutant zoekt naar plek bij de topgolfers

De jonge Nederlandse golfer Daan Huizing maakt dit jaar zijn debuut op de Europese Tour. Gemakkelijk is het niet. Hij moet wennen aan de vele golfbanen waarop hij nooit eerder speelde.

Eerst maar even voorstellen, bij de tee off: „Daan – nice to meet you”, zegt Daan Huizing met een knikje naar zijn speelpartners van vandaag: de doorgewinterde Schot Paul Lawrie – oud-winnaar van The Open Championship – en de Spanjaard Álvaro Quiros, al zeven jaar succesvol op de Europese Tour.

Huizing was gistermiddag vooral blij dat hij op tijd was voor zijn eerste slag. Het was chaos geweest op de Kennemer in Zandvoort, nadat de Paraguayaanse golfer Fabrizio Zanotti een afgezwaaide bal van een andere green vol op zijn hoofd had gekregen. De KLM Open werd uren stilgelegd, en Huizing en zijn partners kregen een nieuwe starttijd. Maar de jonge speler uit Soest vergiste zich een uur – en kreeg dat precies vijf minuten voor zijn start in de gaten. Weg voorbereiding. „Ik had steeds de verkeerde tijd in mijn hoofd”, legde hij later uit.

Worsteling

De bizarre start van de KLM Open typeert de worsteling van de 23-jarige rookie in zijn eerste jaar op de Europese Tour, het hoogste continentale niveau. Veel ogen in de Nederlandse golfwereld zijn op Huizing gericht, want de spoeling is erg dun: slechts drie Nederlandse spelers op de Europese Tour is veel te weinig voor een land met bijna 400.000 golfers.

Joost Luiten (28) klimt gestaag op de wereldranglijst, maar achter hem blijft het heel lang stil. Robert-Jan Derksen (40) stopt na dit seizoen en speelt deze week zijn laatste KLM Open. Maarten Lafeber (39) raakte vorig seizoen na veertien jaar zijn Europese startbewijs kwijt.

Huizing is de ideale kandidaat om de leemte op te vullen, maar hij heeft het lastig in het veld van zeer ervaren Scandinaviërs, Britten en Spanjaarden en Italianen. Alles is anders op de Europese Tour, ook voor een talent als Huizing, die als amateur al de hele wereld afreisde en tal van toernooien won. Twee jaar geleden was hij nummer twee op de wereldranglijst voor amateurs. Als professional is hij nummer 247 van de wereld. „Vooral het eerste half jaar was lastig”, zegt hij. „Je probeert je weg te zoeken op de Tour. Je speelt steeds op nieuwe banen die je niet kent, het is een heel gedoe.”

Op de Tour is het ieder voor zich, en als nieuweling is het zoeken naar een eigen plek. Spanjaarden vormen hun eigen groepjes tijdens het eten in de Players Lounge, Scandinavische golfers zoeken elkaar op in het hotel, Engelstalige spelers vormen hun eigen kliek. Onderweg, en tijdens de toernooien, had Huizing vooral veel steun aan routinier Derksen, die hem na zeventien jaar Europese Tour een eind op weg kon helpen in die aparte wereld. „En ik heb een heel goed team van coaches om mij heen. Dat staat al jaren.”

Maar op de baan, zoals gisteren in Zandvoort, staat hij er alleen voor – met zijn caddie. En ook op dat vlak is het onrustig bij Huizing. Deze zomer nam hij de oude caddie van Joost Luiten in de arm, Martin Gray, wegens diens schat aan ervaring op talloze golfbanen in de wereld.

Maar vorige week maakte hij alweer een eind aan de samenwerking met de Engelsman: „Het klikte niet tussen ons”, zegt Huizing.

Tijdelijke caddie

Ook dat probleem zal hij snel moeten oplossen. In Zandvoort wordt Huizing bijgestaan door een tijdelijke caddie, de Zuid-Afrikaan Shane Koeries, normaal in dienst van de Oostenrijker Bernd Wiesberger.

Maar hij heeft het lastig in de zonnige duinen van de Kennemer Golf & Country Club. Prachtige slagen wisselt hij af met een paar missers. Hoewel Huizing lang in het spoor blijft bij Lawrie en Quiros, levert hij tegen het einde van zijn ronde, als de zon achter de hotels van Zandvoort is verdwenen, slagen in op de baannorm. Zijn score kruipt op tot drie boven par. „Niet echt geweldig als je de cut wilt halen”, constateert hij droogjes. Vanochtend kwam hij, bij het afronden van de eerste achttien holes, dankzij een birdie op de laatste hole uit op een score van twee boven par.

Het zal in de resterende maanden nog een hele kluif worden zijn startbewijs op de Europese Tour te behouden. Huizing verdiende dit jaar zo’n 130.000 euro op de Tour; hij heeft nog acht toernooien om dat bedrag op te schroeven tot een ongeveer kwart miljoen. Met dat prijzengeld hoopt hij voldoende te hebben om volgend jaar verder te mogen spelen op het hoogste niveau.

Top-vijf

Ondanks zijn stroeve start maakt hij zich geen zorgen. „Ik ben niet bezig met mijn Tourkaart”, zegt hij zelfverzekerd, nadat hij in het halfduister zijn eerste ronde op de vijftiende hole heeft moeten afbreken. „Het is een kwestie van tijd. Ik weet wat ik kan, en ik weet dat ik dit jaar nog niet in de buurt ben gekomen van dat niveau. Ik denk dat mijn week nog wel gaat komen, dit jaar. Ik heb een keer een top-vijf nodig op een toernooi. Dat kan ik. Met de manier waarop ik de laatste weken speel heb ik het gevoel dat dat om de hoek ligt.”

Joost Luiten kent de situatie waarin zijn jonge collega momenteel verkeert. „Zo’n eerste jaar op de Tour is heel moeilijk”, zegt de titelverdediger van KLM Open. „Ik heb dat ook meegemaakt. Je loopt tegen allerlei dingen aan. Het belangrijkste is dat Daan nu de rust bewaart en ervaring opdoet. Dan is hij er volgend jaar weer bij.”

    • Rob Schoof